Alles wat zich ontwikkelt en verandert in de natuur is opgevouwen: bergen, bloesems, de hersenen ... Onderzoekers in robotica, geneeskunde, biologie, nanotechnologieën, omhelzen de 'origamifilosofie' van de natuur.

Ze kijken naar hoe materialen en moleculen kreukelen, draperen, buigen en kreuken, origami-technieken verfijnen en proberen de universele vouwprincipes van de natuur beter te begrijpen en dupliceren. De documentaire The Origami Code onderzoekt hoe de oude kunst van het vouwen van papier de speerpuntgebieden van het onderzoek is binnengedrongen en nu de weg zou kunnen vinden naar de ultieme fase in de bionica.

Ajay Kottapali zal een korte voorlichting geven na de documentaire. Zijn onderzoeksfocus ligt op de natuur geïnspireerde micro / nano-technologieën. Voor een specifiek project ontwikkelt hij op origami-papier vouwtechniek geïnspireerde energie-oogstinrichtingen. Hij wordt geïnspireerd door biologische sensoren die aanwezig zijn in verschillende dieren in de natuur om kunstmatige nanosensoren te ontwikkelen. Hij is universitair docent bij de afdeling Advanced Production Engineering, Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG), University of Groningen en Research Affiliate bij MIT, USA.

Dit evenement wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met VERA Zienema en maakt deel uit van de Studium Generale-serie The Origami Code.