Hij stond in mei van dat jaar al op het VERA-podium met Okkervil River, de band van frontman Will Sheff. Dit optreden kwam uiteindelijk op plek 24 in de jaarlijkse VERA-poll. Op 1 november keerde Jonathan Meiburg terug naar VERA, dit keer met zijn eigen band Shearwater. Dit optreden vonden we na afloop van 2006 terug op plek 4 in voornoemde VERA-poll.

Deze band had hij in 2001 samen met Will Sheff opgericht voor door hem geschreven songs die niet binnen het Okkervil River-stramien pasten.  De naam Shearwater komt voort uit de vogelkennis van Jonathan, die afgestudeerd ornitholoog is. Het is de Engelse benaming voor de pijlstormvogel, een middelgrote zeevogel.

In de jaren na de oprichting groeit Shearwater geleidelijk uit tot een echte band.  De muziek uit de beginjaren kan worden omschreven als folky: ingetogen, dromerige en enigszins theatrale gitaarpop. Sterk bepalend voor het geluid is de zang met kopstem van Jonathan Meiburg. En evenals bij Chad Vangaalen past dit prima bij de muziek. De band brengt al vrij snel de eerste plaat “The Dissolving Room” uit en in de jaren daarna doen ze ook de nodige supporttours bij bands als Akron/Family en Blonde Redhead. De rol van Will Sheff gaat steeds meer naar de achtergrond en  op het in 2006 uitgebrachte vierde en tevens doorbraakalbum van ShearwaterPalo Santo” (de laatste plaat op Fargo Records)  waren alle liedjes van de hand van Jonathan Meiburg en zong hij ze ook allemaal. Will Sheff leverde nog wel een muzikale bijdrage aan het album, maar vertrok vrij snel na het uitkomen van de plaat. Hij was er op 1 november 2006 dan ook niet bij.

Ondanks dat “Palo Santo” goed was ontvangen vond Jonathan Meiburg dat het geluid op de plaat beter kon. Daarom werd in 2007 bij de nieuwe platenmaatschappij Matador een dubbel-CD van “Palo Santo” uitgebracht. Hiervoor waren van de originele plaat 5 nummers opnieuw opgenomen en werden de 6 andere nummers geremastered. De bonusschijf bevatte outtakes van de originele sessies. Medio 2008 bracht de band hun vijfde album “Rook” uit. Tours ter promotie hiervan bracht Shearwater o.a. in het voorprogramma van Coldplay en op 3 mei 2009 terug naar VERA voor een mooie avond met Hospital Ships en Whip (al eerder in Beauties of the Underground Live). In 2010 kwam vervolgens de 6e plaat “The Golden Archipelago” uit. Dit album was de laatste van de “Island Arc-trilogie” van de band (naast “Palo Santo” en “Rook”) en is tevens het laatste album met de bekende folky sound van Shearwater. Vanaf het 7e album “Animal Joy” (2012, uitgebracht op Sub Pop Records) gaat de muziek van de band beduidend meer de rockkant op, maar nog steeds wel met het bekende dromerige sfeertje en Jonathan Meiburgs kenmerkende stem. Die kant van Shearwater zien we terug in VERA op 30 juni 2016 als de band langs komt ter promotie van hun 9e album “Jet Plane and Oxbow” (eveneens Sub Pop, en opvolger van “Fellow Travelers”, een album met enkel covers van bands waarmee Shearwater in de achterliggende jaren had getourd). Dit is tot nu toe het laatste via een reguliere platenmaatschappij uitgebrachte album. Wel zijn er nog een aantal zelf uitgebrachte (live-)albums verschenen.

Maar voor Beauties of the Underground Live gaan we terug naar 1 november 2006. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.