Jaren '80

Jaren '80

U2 - 16 oktober 1980 - Foto: Peter Weening

In 1980 werd Peter Weening de nieuwe programmeur. Het plan was dat hij die functie één jaar zou bekleden, maar hij is nooit meer weggegaan. Onder leiding van ‘Pepr’, zoals hij zich sinds een concert van Prong noemt, spitste het programma zich voortaan veel meer toe op de underground. In de eerste helft van de jaren ’80 schoof de focus duidelijk op van pop naar rock. Speelden eerst nog bands als Simple Minds en U2, later kwamen Killing Joke, The Fall, The Sound,  Birthday Party (en later Nick Cave solo), The Butthole Surfers, Sonic Youth en Sisters of Mercy. Veel van die bands keerden ook later, toen ze eigenlijk te groot waren voor een zaal als Vera, terug naar de Groninger rockclub.

Sonic Youth -1983 - Fotograaf onbekend

Sinds 1981 wordt ook de jaarlijkse Vera Poll gehouden, waarin het publiek naar haar favorieten wordt gevraagd. De eerste vijf winnaars voor de belangrijkste categorie, ‘Beste Concert Grote Zaal’, waren DAF, Virgin Prunes, Kowalski, The Gun Club en The Scientists. Ook daarin is de verschuiving goed zichtbaar.

Hoewel Vera goed draaide, laaide het verzet toch weer op. De oude ‘cultuurgroep’ rond Vera’s huisdealer (de enige die gedoogd werd in het Noorden) ageerde steeds heftiger tegen de door Weening ingeslagen weg. Die laatste had genoeg van de vage overleggroepjes en alle randfiguren die op de hasj afkwamen. In 1985 leidde dit tot een bestuurscrisis, waarbij werd geknokt en gescholden. Weenings apparatuur werd uit zijn huis gestolen en in een sloot gegooid. De crisis culmineerde in een algemene ledenvergadering in 1986. Concertbezoekers met een jaarkaart hadden ook stemrecht. Hierdoor wist Weening zo’n 200 mensen op te trommelen en behaalde op de ALV een glorieuze overwinning. De cultuurgroep verdween, de huisdealer werd afgestoten. Vera kon eindelijk een volwaardig poppodium worden.

<<  Nirvana - 1989 - Foto: Willem Kolvoort

De Pollwinners in het laatste deel van de 80’s waren Giant Sand, Naked Prey en Henri Rollins (ex aequo), Rollins Band en Screaming Trees. Alle winnaars worden tegenwoordig op de ‘Walls of Fame’ in de Grote Zaal opgeplakt. Daar staat de naam van Nirvana niet bij, hoewel zij in 1989 een vooral achteraf legendarisch concert gaven als voorprogramma van Tad. Ook latere grote en invloedrijke bands als Soundgarden, The Lemonheads, Yo La Tengo, Slayer, Bad Religion, NOFX, Prong en Buffalo Tom kwamen in de jaren ’80 al langs.

>> Jaren '90