Jaren '90

Nadat Vera met een opzienbarende protestactie ‘Don’t Fuck With Vera!’ haar cultuursubsidies had veiliggesteld, kon het programma verder vormgegeven worden. De pijlers zijn sinds jaar en dag de concerten Grote Zaal, de concerten Downstage, de Swingavond en de Zienema. Dit alles ondersteund door de Artdivision. Bewust worden er amper dansavonden na een concert geprogrammeerd: de band moet in het middelpunt staan. Ruim honderd vrijwilligers en een tiental betaalde krachten zorgen ervoor dat Vera haar unieke status in popmuziekland behoudt.

Er gebeurde veel in de jaren '90. Eddie Vedder van Pearl Jam had zo genoten van zijn debuut in Vera dat hij jaren later per trein naar Groningen kwam om zelf als verrassing voor zijn toenmalige voorprogramma The Fastbacks te openen in Vera! Courtney Love van Hole schijnt op Peprs kantoor Kurt Cobain telefonisch ten huwelijk te hebben gevraagd! Weezer, Jammah Tammah, Descendents, The Posies, GWAR en Man or Astro-Man? zorgden elk op hun manier voor een vrolijke noot. Motorpsycho, Unwound, Fugazi, Dinosaur Jr. en later Sebadoh werden zogenaamde ‘huisfavorieten’ en dat gold zeker voor de Pollwinners in die mooie jaren: tussen 1990 en 2000 konden Dead Moon, The Jesus Lizard, The Gories, The Jon Spencer Blues Explosion (2x), Shellac, Blonde Redhead (2x), Godspeed You! Black Emperor en Mogwai met de hoogste eer strijken. Een monumentale lijst!

1996 - Eddie Vedder supports The Fastbacks (inzet: Pearl Jam in Vera in 1992)

Bij de grote verbouwing van de Grote Zaal in 1997 volgde Vera niet de heersende trend van groot-groter-grootst, maar hield de capaciteit op 500 man. Zo kan klein talent nog steeds een podium krijgen. Sindsdien beschikt Vera ook over haar eigen artiestenhotel, fraai gedecoreerd door de Artdivision. Het ontbijt en diner wordt geserveerd in Vera’s huiskamer, de Kemenade, het kloppend hart van de club.

Concerten waar nog lang over werd nagepraat waren typische 'Vera-bands' als Afghan Whigs, The New Bomb Turks, NoMeansNo, Melvins, Nine Pound Hammer, Turbonegro, The Oblivians, de ‘Sub Pop Triple Bill From Hell’ (met The Dwarves, The Reverend Horton Heat en The Supersuckers) en de ‘Re-Opening Party’ in 1998 met de speciaal ingevlogen Dirtbombs. Sinds die heropening heet Vera voortaan Club for the International Pop Underground.

1998 - Opening nieuwe grote zaal door The Dirtbombs (soundcheck) - Foto: Willem Kolvoort

Vanaf de jaren ’90 ontwikkelde de Downstage-programmering zich tot een volwaardig onderdeel van het Vera-aanbod. Bekende namen (waarvan een deel tijdens de verbouwing van de grote zaal) die ooit in de legendarische Kelderbar stonden zijn Motorpsycho, Sebadoh, Dead Moon, Grandaddy, Karate, The Robocop Kraus, The Weakerthans, The Dismemberment Plan, Cosmic Psychos en DeFacto (de band van Omar en Cedric van At The Drive-In en Mars Volta). Maar het aanbod was en is vooral lokaal en nationaal gericht, dus kwamen bijvoorbeeld Bettie Serveert, LPG, Audiotransparent, Feverdream, Voicst, The Apers, Human Alert, zZz, Green Hornet, Jimmy Barock, We vs. Death en Face Tomorrow ook het trapje af voor een optreden Downstage. Tijdens punk- en hardcoreshows is de Kelderbar op zijn best: hier is het ceilingcrawlen uitgevonden!

>> Jaren '00