Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

The Amazons + The Great Communicators

Fri
Sep
22

mainstage Date: Friday, September 22, 2017 Doors: 20:00-22:00 Start: 20:30
Ticket: € 12,00 File under: Arctic Monkeys, Indie, Pop, The Kooks, The Vaccines From: UK/NL Label: Fiction Records

MAINSTAGE

Nog maar drie jaar actief, gaat het al heel hard met The Amazons. Dit zie je vaker bij Engelse next big things en dat loopt niet altijd florissant af, dus ik ben benieuwd. Vooralsnog is er echter geen reden tot zorg. Want het zal je ook maar gebeuren. Je groeit op in Reading en maakt met wat vriendjes muziek. Je gaat vast ieder jaar naar dat festival in je stad. Je kijkt naar ‘School Of Rock’ en wil dat nadoen. Tot zover niks abnormaals. Je zoekt in je muziek een verbindingsweggetje ergens tussen de snelwegen naar Arcade Fire en Nirvana. Je bent niet de enige. Je gaat optreden in de kroegen en clubs van Reading en omstreken. Dat gaat al heel lekker. Er komen zelfs onbekenden naar je shows! Dan besluit je maar eens wat cd’s te gaan branden voor extra publiciteit. Bij je baantje in de supermarkt stop je stiekem kopietjes in de boodschappenmandjes van de klanten. Gevolg is dat je een heuse EP mag opnemen met Catherine Marks, bekend van platen van Wolf Alice en White Lies.

Tot zover allemaal prachtig, maar hiermee is nog geen geschiedenis geschreven. Dat gebeurde ineens daarna. Je telefoon gaat en je krijgt te horen dat The Kooks jou en je band mee willen nemen op een Europese tour. Je denkt natuurlijk dat je in de zeik wordt genomen, met maar één EP’tje uit, waarvan ‘Junk Food Forever’ wat lichte reuring veroorzaakte, maar toch is het echt zo. The Kooks, die zelf ook zo snel doorbraken toen jij er nog nummers van zong op de middelbare school. Jij, Matt Thomson, gaat op tour, en je jeugdvrienden Chris Alderton (gitaar), Elliot Briggs (bas) en Josef Emmet (drums) gaan mee!

En dan gaat alles ineens heel snel. Er moeten meer liedjes geschreven worden anders sta je na een handvol nummers voor lul. De debuutplaat ‘The Amazons’ komt uit. BBC, MTV en 3FM zijn fan. De tour is een succes en leidt tot veel media-aandacht en nieuwe optredens. Dit jaar stonden The Amazons al op Best Kept Secret, waar uw scribent niet bepaald achterover sloeg door hun originaliteit, maar wel onder de indruk was van het gemak waarmee ze de enorme menigte publiek voor het hoofdpodium met hun stadionsound bespeelden, alsof ze nooit anders gedaan hadden. Matt Thomson, met z’n lange rossige haar en geweldige stem, weet bij zowel mannen als vrouwen een snaar te raken. Veel jong publiek ook, de Britse gitaarmuziek is gelukkig nog steeds niet dood.

Deze next big thing is fan van Led Zeppelin, Arctic Monkeys, Nirvana, Tame Impala, The Vaccines, Arcade Fire en natuurlijk The Kooks. Dat hoor je allemaal wel in hun muziek terug, nu eens hard rockend, dan weer gevoeliger klinkend. The Amazons hebben daarbij de gave een goede popsong te schrijven. Luister ‘Stay With Me’, ‘Something In The Water’ of ‘Black Magic’ (niet de Slayer-klassieker) maar eens. En dan heb je door heel Europa voor volle zalen en festivals getourd, doet je plaat het goed, wordt het vuurtje online door je fans verder opgestookt en denk je dat je alles al hebt meegemaakt. Maar nee. Je moet nog naar VERA, dat rockinstituut in Groningen! Optreden op dat legendarische podium, waar The Kooks in 2006 ook speelden. Het zal een volle bak worden, met enthousiast publiek dat je teksten gaat meezingen, zwetend warm hossend, en na afloop afpilzen in die al even legendarische Kelderbar. Pas dan kun je zeggen dat je doorgebroken bent! ;)

T-Ice

Inmiddels is ook de support act bekend, namelijk niemand minder dan The Great Communicators.
De muziek van de Haags-Amsterdamse indierockband voelt als een fijne rondrit langs de kust met de wind in je haren. Het zestal rondom Arend Dijkstra en Shawnee Erfmann schrijft pakkende liedjes die fraai opbloeien dankzij de prachtige samenzang, opzwepende melodieën en oog voor subtiele details. Dit is terug te horen op ‘Lucky Horse’, hun nieuwe plaat. Hiermee tourt de band langs enkele podia en in VERA als support van The Amazons!