Calendar

m d w d v z z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

And So I Watch You From Afar + It It Anita

Thu
Nov
16

mainstage Date: Thursday, November 16, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 14,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Amenra, Explosions in the Sky, Mathrock From: UK, BE Label: Sargent House

MAINSTAGE

'Set Guitars to Kill' heet het eerste nummer op het titelloze album van de Noord-Ierse band And So I Watch You From Afar. Dat vrij goed gekozen voor een bands die het tot een sport heeft gemaakt om zo hard  mogelijk te spelen; een mission statement zo je wilt. And So I Watch You From Afar is één van de meest energieke band die je kunt treffen en niet zonder reden een graag geziene gast in onze club.

Postrock, zoals je intrumentale gitaarrock al snel gaat noemen, heeft de naam wat navelstaarderig te zijn. Bloedserieuze muziek, die zich beweegt van zorgvuldig opgebouwd crescendo naar crescendo en waar je nodige geduld voor moet hebben. Helemaal omdat er bij de makers vaak geen lachje van af kan. Hoe anders is dat bij onze vrolijke vrienden van ASIWYFA (ik kort het even af). Die hebben de gewoonte om vanaf noot één het publiek in te duiken, over het podium te razen en simpelweg de grootste lol hebben tijdens hun optredens. De postrock van ASIWYFA is een groot feest van gitaarherrie.

Natuurlijk zit er achter dat spelplezier een razend goede band. De Noord-Ieren bestaan inmiddels 10 jaar en ze zijn nog steeds een frisse wind in het postrocklandschap. Niet alleen omdat ze daadwerkelijk plezier hebben in het muziek maken, maar ook omdat ze zonder moeite laveren tussen de verschillende loeiharde gitaargenres. Tussen de kronkelende gitaarlijnen en opgefokte drums steken stukjes mathrock, shoegaze en zelfs metal-elementen de kop op. Juist dat maakt de muziek zo interessant: het gebrek aan blindstaarderij op genres en de lol die je kunt hebben met zo hard mogelijk op je gitaar rammen.

Op de laatste twee platen veranderde dat trouwens iets. Bij de songs op ‘All hail bright futures’ en 'Heirs' stonden de meters iets minder ver in het rood. Ze waren wat korter en er werd zelfs gezongen. Bij beide platen kon je het einde halen zonder een rare piep in je oren. Uw audiciën haalde opgelucht adem. Op 'The Endless Shimmering', de net nieuw uitgekomen plaat, zijn de heren wel weer klaar met het relatief rustig aan doen. Je buitelt als vanouds weer van rare priegelriff naar headbangmoment en weer terug. En zang is er ook niet meer bij.

Het voorprogramma wordt verzorgd door It It Anita, uit het Belgische Luik waar ze wel verstand hebben van een goede bak noiserock. Deze heren doen het met de gruizige gitaren die je kent van Sonic Youth of Fugazi. Ze waren al eens eerder in Groningen: vorig jaar speelden ze op Eurosonic en het beloofd een prima optreden te worden. 

Net als bij het vorige optreden, vier jaar geleden, liggen de oordoppen voor je klaar. Het wordt mooi vanavond.

 

-Bart