Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Aziza Brahim

Sun
Nov
12

mainstage Date: Sunday, November 12, 2017 Doors: 20:00-21:30 Start: 21:00
Ticket: € 15,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Saharawi-cultuur, Spaanse invloeden, traditioneel From: W.SAH

MAINSTAGE

Het is moeilijk de muziek van Aziza Brahim  onder een noemer te vangen. Met sterke Cubaanse, Spaanse, Malinese en ook Arabische invloeden zou je de muziek van deze West-Saharese zangeres misschien wel “wereldmuziek” kunnen noemen. En ook inhoudelijk geldt dat:  ”The lyrics are not only about the Saharawi, but about the suffering of other people as well. There is a global dimension. Every song tells a true story, and it’s not always about politics.” zegt ze zelf.

Deze focus op de inhoud valt te verklaren uit haar achtergrond; geboren en opgegroeid in een vluchtelingenkamp op de grens van Algerije, waar haar moeder heen vluchtte toen Marokko haar thuisland West-Sahara bezette. Haar tienerjaren bracht ze door op kostschool op Cuba, tegenwoordig woont ze in Barcelona. Geen wonder dus ook, al die verschillende muzikale invloeden.

Mooi klaterende gitaarwatervallen, dan weer Spaans klinkend, dan weer Malinees, groovy percussie en steeds maar weer die prachtige stem. Hoe universeel kan muziek zijn? Nou, zo dus.  Geen idee waar de tekst van  het prachtnummer Lagi over gaat, maar de betekenis voelen, pas de problème.

U kent die journaalbeelden wel van vluchtelingenkampen over de hele wereld, sommige in de modder en de kou, andere wegbrandend onder de Sahara-zon, maar allemaal met tien-, honderdduizenden mensen weggevlucht van huis en haard. Los van de schande dat die kampen überhaupt moeten bestaan, is de verspilling van menselijk potentieel enorm. Maar een enkele keer ontsnapt er iemand aan deze verspilling. Gesteund door een sterke moeder en oma, gezegend met een groot talent, en heel veel doorzettingsvermogen is dat Aziza Brahim gelukt. Met een paar prachtplaten op zak die steevast hoog in de relevante jaarlijstjes eindigen en wereldwijde optredens op alle wereldmuziekfestivals achter de rug mogen we in Vera blij zijn dat ze ook hier haar muziek komt laten horen. Gaat dit druk worden? Vast niet. Maar voor diegenen die er bij zijn wordt dit een top tien optreden voor dit jaar. Je zou dit niet moeten missen.

- JosZ