Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Don't

Wed
Jun
07

mainstage Date: Wednesday, June 7, 2017 Doors: 21:00-22:30 Start: 22:00
Ticket: € 5,00 File under: Poison Idea, punkpop, Siouxie Sioux, the wipers From: USA Label: Doomtown Sounds

MAINSTAGE

Lang geleden inmiddels, 1992. Ik zie nog zo Sam Henry in een kartwagen uit de bocht vliegen tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van Fred en Toody Cole van Dead Moon in de bossen vlak buiten Portland, Oregon. Tijdens het feest is het wagentje opgevist uit de schuur van de Coles en is de Portland muziekscene gaan racen. Inclusief de bijna blinde Sam Henry, maar deze handicap weerhoudt hem niet om in volle vaart vanaf een heuvel  tussen de bomen te vliegen - en te crashen. Eerder heeft het hem  niet weerhouden om drummer te worden van een aantal legendarische punkbands als The Wipers (in 1977) en The Rats (voorloper van Dead Moon) en sinds 1981 - nog steeds - van Napalm Beach, een psychedelische punkband, die van grote invloed is geweest op de vroege grunge-scene in het noordwesten van de USA. In 2009 richt hij samen met zangeres/gitarist Jenny Don't  een nieuwe band op, simpelweg genaamd Don't.

De nog jonge Jenny Connors alias Jenny Don't heeft dan al een aantal songs klaarliggen in een mix van garage, blues, hardrock, een vleugje surf, vooral veel punk en een dosis Wipers om het af te maken. Haar stemgeluid ligt ergens tussen de donkere stem van Siouxie Sioux en de snotty zang van Girschool of The Runaways, waarmee de band met één voet in de oldschool punk van eind jaren 70 staat en met de andere in de gevarieerde hedendaagse garage-scene. Met behulp van Napalm Beach bassist Dave Minick en Love Lasers gitarist Dan Lowinger wordt in 2011 de debuutplaat 'Away Away' opgenomen en volgen tours door de USA en Europa. Intussen wordt lokale punklegende Sam Henry nog eens geëerd met een plek in de Oregon Hall Of Fame. Een teken van waardering voor een heel leven drummen. Als het niet in een van zijn bands is, dan wel als drumleraar.

Jenny Don't richt dan in 2015 samen met Sam Henry, vriend Kelly Halliburton op bas en gitarist JT Halmfilst de countryband Jenny Don't And The Spurs op. Daarmee in de voetsporen tredend van Fred en Toody Cole, die voor Dead Moon samen in de countryband The Western Front zaten. Kelly Halliburton kennen we in Groningen natuurlijk al van punkband P.R.O.B.L.E.M.S. en Pierced Arrows, het vervolg op Dead Moon. Als bassist Dave Minick opstapt bij Don't is Halliburton de logische vervanger. Gitarist Dan Lowinger is dan al vervangen door Eric "Vegetable" Olson, die in de begindagen van Poison Idea speelt en onder andere te horen is op 'War All The Time'.

Dan hebben we het intussen over een band met leden van The Wipers, Pierced Arrows en Poison Idea en mogen we bijna gaan spreken van een Portland Punk-All-Star band. Een mix van deze bands is ook wel een goede indicatie voor de sound van Don't; de garagepunk en blues van Pierced Arrows, de dwarse, bezwerende akkoorden van The Wipers, het gitaargeluid van Poison Idea, ergens zit het er alemaal wel in. En als de spaarzame covers komen van The Wipers en The Gun Club is de link van hedendaagse garagepunk naar de coolste punkbands uit het verleden helemaal gelegd. Ik verwacht dat een mengeling van Vera veteranen en garage snotneuzen hierop wel uit zijn dak kan gaan.

Dikkie.

In de pers:
Interview met Jenny Don't door Richard Wagenaar voor The Next Gig: http://thenextgig.nl/jenny-dont-vera-rules/