Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

The Dream Syndicate

Sun
Oct
22

mainstage Date: Sunday, October 22, 2017 Doors: 20:30-22:00 Start: 21:30
Ticket: € 17,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: alternative rock, Bob Dylan, psychedelic, The Byrds, Yo La Tengo From: USA

MAINSTAGE

En zo hebben een kleine maand nadat The Flamin' Groovies op het podium stonden de volgende klassieke band in huis. The Dream Syndicate kende hun piek in de vroege jaren '80 en net als The Flamin' Groovies hebben ze eigenlijk veel te weinig erkenning gehad voor de muziek die ze hebben gemaakt. In een betere wereld zou hun album 'The Days of Wine and Roses' bij iedereen een prominente plek in de platenkast innemen.

Voor veel mensen is dat gelukkig ook het geval. De plaat is een meesterwerkje uit wat je The Paisley Underground noemt: het soort muziek dat je krijgt als de liedjes van The Velvet Underground, The Byrds en Bob Dylan in een blender dondert en deze heel hard laat draaien. De stroming ontstond in het Los Angeles van de vroege jaren tachtig en de heren van The Dream Syndicate waren er een voortrekker van. Net als een band als Green on Red probeerden ze sixtiespop en psychedelica te spelen met de intensiteit van een punkband. Dat leverde prachtige muziek op. Vooral op 'The Days of Wine and Roses' hoor je hoe enorm goed de band is. Je krijgt prachtige, poppy liedjes als 'Tell me When it's Over,' met schurende, bijna overstuurde gitaren en de onderkoelde zang van Steve Wynn.

Als stroming heeft The Paisley Underground het niet heel lang volgehouden. Zo halverwege de jaren '80 was het ook wel weer gebeurd met het genre dat steeds meer als 'sixties nostalgie' werd gezien. Maar The Dream Syndicate is min of meer blijven bestaan en hun muziek heeft talloze bands geïnspireerd. Kurt Cobain was fan, The Black Crowes ook en vergelijk voor de aardigheid de muziek van The Dream Syndicate eens met de liedjes van ons favoriete drietal Yo La Tengo. Om maar wat te noemen.

The Dream Syndicate viel in 1989 uit elkaar en de bandleden gingen hun eigen weg. Frontman Steve Wynn begon Miracle 3, waarmee hij in 2005 nog naar Vera kwam. In 2012 speelde The Dream Syndicate toch weer eens samen en dat smaakte naar meer. De band is weer volop actief sindsdien en dat ze hier naar toe komen heeft niets te maken met het ophalen van herinneringen. Zo'n 29 jaar na hun laatste album is er een nieuwe plaat en die moet gewoon gepromoot worden. De maar elf minuten durende gelijknamige single klinkt in elk geval uitstekend. Dus niks nostalgie. Gewoon spelen. Dit gaat mooi worden. Heel mooi.

– Bart

 

In het kader van Beauties of the Underground is de link toegevoegd naar het concert van The Miracle, waar toendertijd maar liefst 2 van de 4 leden van The Dream Syndicate in speelden. Namelijk Steve Wynn en Jason Victor. Ze speelden toen ook al de nodige Dream Syndicate nummers en het is zeker een kijkje waard!