Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Flamin' Groovies + Skodiacs

Sat
Sep
23

mainstage Date: Saturday, September 23, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 14,00 File under: Powerpop, Rock'n'Roll From: USA

MAINSTAGE

Er zijn tal van bandjes die in aanmerking komen voor het predicaat ‘punk voordat er punk was’. Denk aan The Sonics, denk aan MC5 of aan The Stooges. Allemaal legendarische bands, die net een tikje harder en rauwer speelden dan dat op een specifiek moment in de popmuziek gewoon was. De voorlopers van het soort gitaarmuziek dat wij graag zien in Vera. The Flamin' Groovies is ook zo’n band. Niet eens enorm bekend, maar wel met een gigantische invloed op de ontwikkeling van de gitaarmuziek. Hoe enorm gaaf is het dat ze bij ons komen spelen.

Goed, een klein kadertje. De eerste popbandjes waren jochies in de jaren ’60 een gitaar om nek hingen en navolging van The Beatles en The Rolling Stones liedjes gingen schrijven. Soms wat minder ingenieus en soms net iets harder dan hun grote voorbeelden. Dat is de muziek die beat ging heten. Zo vroeg in de jaren '70 zie je de muziek veranderen. Bands gaan harder spelen, of een juist heel stuk ingewikkelder. De eerste hardrock verschijnt. Een paar jaar later moet het juist weer simpeler. Drie akkoorden, da's meer dan genoeg. Gekoppeld aan een flinke dosis maatschappelijk ongenoegen ontstaat de punk.

The Flamin' Groovies hebben deze hele ontwikkeling niet alleen volledig meegemaakt, zijn er een bepalend onderdeel van geweest. Eén van hun beste liedjes, 'Shake Some Action', heeft het eigenlijk allemaal in zich. Het is een bijna Beatles-achtig popliedje, maar een stukje energieker en harder. Powerpop is de term voor een liedje dat zich letterlijk op het snijvlak van de jaren '60 en '70 ophoudt.

Alle muziekencyclopedische uitleg daargelaten; The Flamin' Groovies is in de eerste plaats een te gekke band, met liedjes die tientallen jaren nadat ze zijn geschreven met gemak overeind blijven. Op het geweldige album 'Teenage Head' uit 1971 krijg je een soort mengeling tussen harde, bluesy rock en de op dat moment populair wordende glam. Luister maar eens naar het geweldige 'Slow Death', van die plaat. Een paar jaar later legt de band zich toe op de powerpop, die mengeling tussen beat uit de jaren zestig en de punk die op dat moment de kop op steekt. Op 'Shake Some Action' -net als de single van die plaat- staat een van de beste gitaarliedjes die je in de jaren '70 zijn geschreven.

De band begint in 1965 (dat is meer dan 50 jaar geleden, hè!) en is met met de nodige bezettingswisselingen en aantal sabbaticals door blijven spelen door blijven spelen tot op de dag van vandaag. Er komt een nieuw album aan en ze treden op met bezetting waarmee halverwege de jaren '70 ook speelden. The Flamin' Groovies zijn hun tijd altijd vooruit geweest. Als één van de belangrijkste voorlopers van de garagerock en punk zijn ze nu eindelijk waar ze moeten zin. In de grote zaal van Vera.

Bart

 

Het voorprogramma van Flamin’ Groovies komt van de Groningse rockband Skodiacs. Deze life-time fans wilden dolgraag in het voorprogramma staan van hun helden en zullen alles op alles zetten om hun beste show te spelen.