Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Fratsen + Dokter Watjes

Fri
Jun
02

mainstage Date: Friday, June 2, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 13,00 File under: Nederlandstalig, Pop, sociaal anarchistisch From: NL

MAINSTAGE

Dagenlang heb ik met spierpijn in de kaken rond gelopen na mijn allereerste keer met Fratsen en dat vergeet een mens nooit meer, dat was in 2014. Eigenlijk was Fratsen vooral tussen 1986 en 1996 actief, daarna bleef het lang stil. In 1996 was ik 17 en had ik nog niet eerder van Fratsen gehoord. Tot er een klasgenootje van me verhuisde naar Lochem. Die kwam met de live cd van het laatste concert P.U.N.T. aanzetten die ik dan luisterde op een gekopieerd bandje in mijn walkman. Voor de “fietstochten” als ik dronken in mijn eentje terug moest naar huis midden in de nacht.

Ook best gek dat een jongen geboren in ons dorp -zijn we gelukkig- op de klei, luistert naar een redelijk onbekende band uit Diepenheim en dat dan uit volle borst meezingt op de fiets. 'Ach guttegut, zie hem staan, hij waggelt op zijn benen, houdt zich vast aan de bar, onzeker en blauw'  uit Man. Het eerste liedje wat ik ooit van ze hoorde. Die spierpijn in de kaken kwam dan ook niet voort uit vunzigheid, maar van het lachen. Lachen om situaties die je zelf ook mee maakte, of absurde situaties die je je levendig voor kan stellen. André Manuel, de zanger van Fratsen staat ook als cabaratier geregeld op een podium. Toonde ooit zijn blote kont aan onze koningin, niet Maxima, dat zou je jezelf nog kunnen voorstellen misschien, maar Bea.

Veel nummers met geniale tekstuele grappen en een hoop sarcasme, vaak over bier en vrouwen, maar ook sociale onrust, de aanzet tot burgelijke ongehoorzaamheid of de EO jongerendag. God wat was ik daar ook blij mee als God een goal had gescoord. Als opgroeiend jongetje van het platteland had je met het geloof nog al wat te stellen. Christelijke basisschool, kerk, zondagsschool en dan was dit nummer de eerste echte kritische noot. Nu wat persoonlijke favoriete zinnen. Voor de context van de zinnen raad ik aan het nummer te luisteren. En zakdoekjes te pakken… voor het lachen.

‘Maar het ergst is een veel te dik wijf in een legging’  uit Legging (hoe toepasselijk.)

‘Op het moment dat vier verpleegsters hen het podium op loodsen
Goedemorgen wij zijn Fratsen en we komen uit Het Oosten’ uit Oud

‘maar je weet elke man is een vrouw die niet af is’ uit Wiebelen

‘Ik breng een toost uit op dit leven, maar klinken doet ’t niet’ uit Drinkenbroer

En…, en…, en…, och, nog zoveel meer. Ik heb er echt onmeunig veul zin an.

Andre is iemand die sociaal anarchistische teksten schrijft. Iedereen die een beetje van de scherpe tong houdt en liedjes schrijven hoog in het vaandel heeft zou hierbij moeten zijn. Ik raad u aan om de muziek van de band ook te luisteren van te voren. Een beetje voorbereiding  kan geen kwaad immers. Over voorbereiding gesproken. Fratsen heeft in 2014 een nieuwe plaat gemaakt genaamd Caspar en verdomd als het niet waar is. Ook in 2017 al een nieuwe plaat uitgespuugd die Spookt heet. Dus zolang er nog bier en sociale onrust is in het lichaam van Andre zal Fratsen nog wel even doorgaan denk ik. Hopelijk worden ze niet te snel dement.

Ik ben er, maar er kan nog meer bij!

Anco