Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

The Fresh & Onlys

Thu
Oct
26

mainstage Date: Thursday, October 26, 2017 Doors: 21:00-22:30 Start: 22:00
Ticket: € 10,00 Presale: Prijzen inclusief servicekosten File under: Americana, indie-rock, soft psychedelica From: USA

MAINSTAGE

Het is alweer vier jaar geleden dat The Fresh & Onlys onze club met een bezoek kwamen vereren. Wie erbij was, is nu nog altijd enthousiast. Het niveau van de één jaar daarvoor uitgebrachte prachtplaat ‘Long Slow Dance’ wisten ze live te overtreffen op het podium. Aangevuld met werk van hun doorbraakplaat ‘Play It Strange’ (2010) werd het aldus een memorabele avond.

Opgericht in 2008 in de Bay Area van San Fransisco, heeft dit combo ondertussen al zes langspelers, drie EP’s en een recentere plaat met tot dan toe onuitgebracht werk uit de begindagen uit. Het nieuwste wapenfeit heet ‘Wolf Lie Down’, in elkaar gezet door de oprichters en nog altijd harde kern van The Fresh & Onlys: zanger Tim Cohen en gitarist Wymond Miles. Opnieuw valt het op hoe eigenzinnig deze band nog immer is.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de reacties op hun laatste werk op z’n zachts gezegd nogal wisselend zijn. Waar de ene recensent zijn hart ophaalt aan de variatie, noemt de ander enkele nummers zelfs saai. Ik kan ze beide ergens wel gelijk geven. The Fresh & Onlys zijn altijd stoïcijns hun eigen gang blijven gaan, maar halen op ‘Wolf Lie Down’ niet telkens de klasse van bovengenoemde twee voorgangers. De lat lag natuurlijk ook erg hoog: die twee platen zijn echt geweldig!

Toch staat er op ‘Wolf Lie Down’ zeker een handvol songs die het live goed zullen gaan doen. The Fresh & Onlys opereren het liefst in het niemandsland tussen psychedelische rock, new garage rock, 80’s jangle pop en western twang. Gruizige distortion en reverb worden afgewisseld met licht kitsche countrydeunen, om nog in hetzelfde nummer The Cure of The Smiths in herinnering te roepen. De vergelijking tussen de zang van Morrisey en Cohen is vaker gemaakt, en terecht. Al deze elementen horen we ook nu weer terug, al is het geheel een stuk introverter en bedaagder dan voorheen. Live zal dit echter helemaal goedkomen, want The Fresh & Onlys hebben al een hele rits perfecte garagerock- en popsongs op hun conto geschreven, die we in VERA weer voorbij gaan horen knallen!

 

T-Ice