Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

The Goddamn Gallows

Mon
Oct
30

mainstage Date: Monday, October 30, 2017 Doors: 20:30-22:00 Start: 21:30
Ticket: € 8,00 File under: americana-punk, gypsy-punk, hobocore From: USA

MAINSTAGE

The Goddamn Gallows uit Detroit, Michigan spelen met een instrumentarium dat niet zou misstaan op een country/americana festival als TakeRoot, maar gaan daarmee tekeer op een manier die niet zou misstaan op een speedrock'n'roll/hardcore/metal festival als Speedfest. Live is de band een ware sensatie, waarbij de met rock'n'roll/biker/satanistische/facial-tattoos behangen bandleden de baarden, hangsnorren en dreadlocks flink in het rond laten vliegen.
"Just imagine characters from the movie Gangs of New York mixed with some vagabond traveling gypsies, and Bartertown residents from Mad Max Beyond Thunderdome."
Onderwijl vuren ze doodleuk superstrak en als een denderende trein hun stiekem best wel catchy as hell nummers  op het argeloze publiek af, niet zelden zelf daartussen eindigend.  Gutterbilly, hobocore, gypsy-punk, americana-punk of hoe je die weergaloze lading energie ook wilt noemen.

Eigenlijk mis ik daarbij nog de term metal, want als je als Goddamn Gallows 'In League With Satan' van Venom covert en in de openingsnummers van de laatste plaat 'The Maker' (2014) in je banjospel - behoorlijk geniaal - een aantal Slayer-achtige riffs weet te verstoppen, dan is dat ook best een belangrijk ingrediënt van je muziek. Evenals de van duivel en doem vergeven poëtische teksten, waarin de afgrond van de duistere ziel altijd lonkt. Maar dit alles wordt wel op een heel opgewekte manier geserveerd met de uitstraling van een vrolijke maar tegelijk evil punkende hardcore vaudeville circus sideshow act.

The Goddamn Gallows wordt in 2004 in Detroit opgericht door zanger/gitarist Mikey Classic, bassist Fishgutzzz op de staande bas en drummer Amanda Kills, die na twee jaar wordt vervangen door huidige drummer Uriah Baker a.k.a. Baby Genius. Als trio klinkt het dan nog meer als een psychobilly/punkabilly band met een country-tic en vallen de goede nummers op door de gevariëerde zang van Classic, die even gemakkelijk een punkrasp, gegrom of een prachtig rauw potje croonen uit zijn keel tovert. Dit wordt op aanstekelijke wijze afgewisseld door de yells van de lange bebaarde Fishgutzzz en de waanzinschreeuw van Baby Genius.

Het trio tourt dan een tijdje langs de westkust van de USA, van Oregon tot Californië als een dakloos stelletje muzikale zwervers, logerend in kraakpanden en afgekeurde appartementen. Toch slagen ze er in een aantal platen uit te brengen, Gallows EP (2004), Life of Sin (2005), and Gutterbilly Blues (2007). Door deze platen begint het leven voor The Goddamn Gallows zoals ze dat nog steeds kennen, constant op tour en onderweg met de band. Ze spelen dan samen met bands als Slim Cessna's Auto Club, Mad Sin, The Legendary Shack Shakers en zelfs met de 'King of Surf Guitar', haaientemmer en legende Dick Dale. Zelf noemen ze hun muziek op dat moment "twanged-out punk rock gutterbilly".

In 2009 komen de vuurspuwende en freakende accordeonist/wasbordspeler TV's Avery en Jayke Orvis  van The .357 String Band op banjo en mandoline de gelederen van The Goddamn Gallows versterken. Tegenwoordig is ook banjospeler Joe Perreze bij de band gekomen en wisselt de bezetting van dat instrument wel eens tussen hem en Orvis. Met deze extra muzikale elementen wordt de sound gevormd, zoals we die nog steeds kennen van The Goddamn Gallows. De gutterbilly basis wordt aangevuld met lagen die het geheel een bluegrass gevoel geven, terwijl het overheersende gevoel knallende punk en rock'n'roll blijft. Dit wordt per plaat genialer ingevuld, van 'Ghost of The Rails' (2009), '7 Devils' (2011) tot het laatste meesterwerk 'The Maker' (2014). 

Zoals gezegd, live is de band een echte sensatie. Zelden heb ik zoveel energie van het podium horen en zien komen als de laatste keer dat The Goddamn Gallows in Groningen hebben gespeeld. Je weet niet waar je moet kijken. De waanzinnig schreeuwende Baby Genius als hij naar voren komt om  'In League With Satan' te zingen, meestal eindigend in het publiek. De volstrekt leipe Avery met zijn lange dreads, vuurspuwerij en totale gekte. "They let Charlie Manson out of prison to play washboard? Awesome." En dan zijn Classic met zijn Fu Manchu-achtige hangsnor en de op zijn schedel getatoeëerde Fishgutzz met zijn lange baard ook bepaald geen onopvallende types. Ondertussen jagen ze er met het grootste gemak de meest prachtige, smerig klinkende nummers door. Bij de oplettende lezer zal inmiddels het vermoeden rijzen, dat ik me al best wel een beetje verheug op dit concert.

Dikkie.