Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

The Living Eyes

Thu
Nov
30

mainstage Date: Thursday, November 30, 2017 Doors: 21:00-22:30 Start: 22:00
Ticket: € 8,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Garage-rock, The Sunnyboys, Ty Segall From: AUS Label: Anti-Fade

MAINSTAGE

Midden jaren 70 zijn er in Australië al bands als The Saints en Radio Birdman, die 60-ies garagepunk door een hogere versnelling veranderen in protopunk en daarmee vooruit lopen op de punkgolf, die even later de wereld zal overspoelen. Daarna volgen bands als The Lime Spiders en The Scientists, van wie de laatste nog altijd als pollwinnaar 1985 op de muur van onze concertzaal prijkt. Twee jaar later, in 1987, zal in Geelong, Australië de punkband Bored! worden opgericht, die in 1990 nog in Vera optreedt. En zo kom ik bij de jonge garagepunkers van The Living Eyes, eveneens opericht in Geelong, maar dan in 2010. In Bored! bevindt zich namelijk een bassist, Grant Gardner, die destijds niet zal hebben gedacht, dat zijn dan nog niet geboren zoon Billy met zowel Ausmuteants als The Living Eyes eveneens binnen de muren van Vera zal optreden.

Gelukkig is Billy niet zo'n punk, die zich per se tegen zijn ouders moet afzetten, anders was hij wellicht als brave bedrijfsleider in de plaatselijke supermarkt geëindigd. Nee, Billy Gardner treedt helemaal in de voetsporen van pa Gardner en richt niet alleen garagepunkbands Ausmuteants en The Living Eyes op, maar ook het eigen platenlabel Anti-Fade. Op Anti-Fade vinden we naast de net genoemde bands van de jonge Gardner zelf, onder andere namen uit de recente Vera concerthistorie als King Gizzard & The Wizard Lizard, Useless Eaters en Lumpy & the Dumpers, als ook het binnenkort in dit theater te bewonderen ORB.

Twee jaar geleden hebben we Billy Gardner hier in Vera al kunnen zien in een extra Downstage concert met synth-garagepunk band Ausmuteants, zo ongeveer in de lijn van The Lost Sounds. Volgens Downstage programmeur Thomas: "... de band begon aan een set met hits op het tempo van een hardcore band. Lekker fel en hard en gemeen en daardoor bijzonder entertainend. ... Lekker, mooi en knettergoede band. Meer en vaker!"

Wellicht dat The Living Eyes hieraan kan voldoen, want sinds het debuut 'The Living Eyes' uit 2013 is via 'Living Large' (2015) en nu 'Modern Living' (2017) de 60-ies garagesound, geïnspireerd door de 13th Floor Elevators, steeds meer veranderd in een meer smerige, snerende, vetvervormde punksound. Op 'Modern Living' worden invloeden van uiteenlopende bands als Richard Hell, The Monochrome Set, The Troggs,  Australische legendes The Saints en The Sunnyboys en vroege Brian Eno in moderne, snelle garagepunknummers gegoten, waarbij luchtige onderwerpen en dito nummers worden afgewisseld met rake snaren, die melancholiek door de ziel krassen.

The Living Eyes heeft al opgetreden met onder andere The  Sunnyboys, Ty Segall en Thee Oh Sees en vooral die laatste twee zijn meteen fan geworden. Nu gaat The Living Eyes voor het eerst naar Europa. Eens zien of Billy Gardner deze keer op het podium in De Grote Zaal onze Kelderbarprogrammeur weer een plezier kan doen.

Dikkie.