Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Los Pirañas

Thu
Jun
08

mainstage Date: Thursday, June 8, 2017 Doors: 21:00-22:30 Start: 22:00
Ticket: € 10,00 File under: afrobeats, champeta, cumbia, raspa, vallenato From: COL Label: Staubgold

MAINSTAGE

Ik weet niet hoe dat met jullie is, maar ik ben vaak conservatiever dan ik me voordoe. Zelfs als het op muziek aan komt. Ook al zal ik als frequent Vera-bezoeker waarschijnlijk niet snel op de bon worden geslingerd door de smaakpolitie. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik met het overvolle aanbod van onze club eerder geneigd ben een gitaarbandje uit een willekeurige Amerikaanse staat of Groot Brittannië te checken dan een band uit pak-‘m-beet Zuid-Korea of Colombia. Los Pirañas? Nooit van gehoord. En de afgelopen vier decennia kon ik blijkbaar prima leven zonder deze band.” En zo kun je je heerlijk wentelen in je eigen cultuur.

Het schijnt populair te zijn, sommige politieke partijen zijn er groot mee geworden. Lekker overzichtelijk ook; de moderne mens heeft al genoeg last van keuzestress. Aan de andere kant: de programmeur hier is ook niet op zijn achterhoofd gevallen. “Toch maar ‘ns luisteren, dat Los Pirañas,” denk ik dus op een veel te vroege zaterdagochtend – met dank aan een zekere jonge huisgenote.

Ik surf met mijn brakke kop naar de firma Bandcamp, zet de laatste plaat, La Diversión Que Hacía Falta En Mi País, op en KLABAM!...meteen feest in de keuken. Dochter van vijf kijkt me lachend aan: “Grappig!...Wat is dit!?” Moeilijk te zeggen, maar het werkt als een malle. We horen volstrekt maffe geluiden van keyboards, computers en gitaren, uit de bocht vliegende effecten, en dat geserveerd op een bedje van hypernerveuze ritmes. Zo’n bed waar de springveren uit steken.

Dochter staat inmiddels te stuiteren naast de eettafel en ook pappa kan niet stil blijven zitten. Als een op hol geslagen robot beweeg ik richting de computer voor wat informatie over de band. Met knikkend hoofd lees ik dat Los Pirañas een drietal is dat al twintig jaar opereert vanuit Bogota. En dat de drie mannen de Cumbia-scene behoorlijk op z’n kop hebben gezet met hun Tropical noise, zoals ze de muziek zelf noemen. En als je afrobeat-invloeden denkt te horen dan kan dat ook kloppen. Deze vrolijke Colombianen bewijzen dat je helemaal geen geestverruimende middelen nodig hebt om high te worden. Dat weten ze inmiddels in elke uithoek van Zuid-Amerika. En nu Europa nog even gek maken.

Daarom: kom ook ‘ns uit je comfortzone en luister naar Los Pirañas. Of beter: kom donderdagavond gewoon onvoorbereid naar de club. Dikke kans dat je van de leukste concerten van het jaar meemaakt.

Igor