Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Meindert Talma presenteert: 'Je denkt dat het komt'

Sat
Dec
09

mainstage Date: Saturday, December 9, 2017 Doors: 20:30-22:00 Start: 21:30
Ticket: € 9,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Meindert Talma & The Negroes, Nederlandstalig From: NL Label: Excelsior

MAINSTAGE

Wij Groningers zijn bevoorrecht dat we Meindert Talma in ons midden hebben. Deze geboren Opperdoezer, getogen Fries en alweer een kleine drie decennia in Groningen woonachtige muzikant/schrijver die zijn tragikomische leven minutieus vastlegt in boeken en muziek.

Het is een nog groter voorrecht om die liedjes, clips en verhalen van dichtbij geboren te zien worden, tijdens de maandelijkse show in de Kroeg van Klaas (elke 2e donderdag). Soms nog rudimentair of voorzien van kinderfoutjes. Daarna neemt de artiest het weer mee naar huis en is daar na nog wat herschrijf- of opnamesessies, maar altijd verbazingwekkend snel, het vaak verbluffende eindresultaat. Ook nu weer.

Na een cd over Werkman (2015) en een damplaat met het monumentale titellied over Jannes van der Wal (2016), vond Meindert het de hoogste tijd voor deel twee van zijn roman/cd-cyclus Nederlands Onbekendste Popster. Tot vreugde van veel lezers, want de reeks die hij in 2013 was begonnen met Kelderkoorts smaakte naar meer.

In deel 1 konden we nog vooral lezen over zijn stuntelende avonturen in de Oetstad (zoals de Hobbyrockers de stad noemen). Deel 2, Je denkt dat het komt, beslaat de jaren 1997-2001 waarin Meindert nog vaak opduikt in Vera, maar ook nationaal naam maakt als singer-songwriter en op Lowlands en Crossing Border mag spelen.

Ik moet het boek nog grotendeels lezen, maar de bijbehorende cd is weer een voltreffer. Een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre. Opgenomen in Worm, Rotterdam, met de band die hem ook vorig jaar al begeleidde (Janke Brands - bas, Jan Pier Brands –gitaar & zang, Herman Grimme – piano & zang en Johan Kooi –drums & zang) en dat zaterdag ook op het Vera-podium doet.

Meindert diept het thema van de artiest die met zichzelf en de wereld worstelt nog verder uit op deze cd Je denkt dat het komt. Hoewel hij altijd al schaamteloos eerlijk was, lijkt het of de zanger sinds zijn ontroerende lied over Jannes van der Wal meer gevoel in zijn muziek durft te leggen dan voorheen. De schuchtere jongeman van weleer wordt steeds losser. Vorige maand stond hij zelfs op ons hoofdpodium te dansen.

Op z’n nieuwe cd staan weer unieke liedjes die alleen Meindert, meervoudig Olympisch Kampioen Zelfspot, kan maken en zingen.

In ‘Zanger’ zingt hij: ‘Meindert jongen, jij bent heel erg lang/maar je bent een dwerg als het gaat om jouw zang./Je kunt echt niet zingen, Meindert jongen/Het deed pijn aan mijn oren toen jij had gezongen.’

Terwijl je daar als luisteraar nog even van moet bijkomen, bezingt hij zichzelf alweer weinig complimenteus in ‘Klungel van de jungle’: ‘Ja, ik wil slingeren aan lianen/en de liefde bedrijven op bananenbladeren/Maar ik blijf altijd de klungel van de jungle/een onhandige en verlegen slungel.’

Bijzonder is het lied ‘Het kunstenaarschap (maakt niet alle ouders even enthousiast)’, dat door het gebruik van oude opnamen van RTV Noord feitelijk een duet is tussen de zoon en zijn kritische vader Jan die wordt geïnterviewd door Remy van Mannekes. Remy van Mannekes: 'Wat had u dan misschien liever gezien?' Jan Talma: 'Nou ja, goed, als ouders heb je een bepaald idee hoe je zoon of dochter het zal gaan doen. Met een geschiedenisstudie denk je aan bij een Fryske akademy, een of ander instituut, of het onderwijs in, maar hij heeft een eigen weg getroffen en dat is best moeilijk. En het gaat met vallen en opstaan.'  


En dan begint Meindert te zingen: ‘Het artiestenbestaan, het kunstenaarschap/maakt niet alle ouders even enthousiast./Voor hun kinderen is het zeker geen grap,/maar veel ouders zien geen heil in het artiestenvak.’


In het lied ‘Schrijver’ lijkt hij zichzelf even streng toe te spreken voordat hij plaatsneemt achter de schrijftafel (niet z’n favoriete bezigheid, Meindert maakt liever muziek). Maar het is ook een lied waar veel aspirant-schrijvers of gemakzuchtige auteurs baat bij zullen hebben.

‘Ken geen gêne, stel je kwetsbaar op/Spuw je gal, wees liefdevol/Gebruik je fantasie en je gevoel voor taal/blijf je in proza altijd vitaal’

Gortdroog is zijn voordracht in ‘Harmonium’, waardoor je ook gemakkelijk voorbij kunt gaan aan juweeltjes als ‘De Gereformeerde hometrainer was ooit misschien in de mode/maar zelf moest ik niets hebben van deze Halleluja-commode./Ik zwoegde en vervloekte die cirkelzaag des geloofs/het zweet gutste over mijn hoofd, terwijl ik trapte als een idioooooot.’

Wat te denken van de prachtige taalvondst en lied 15 Minutes of Shame, dat met het bijbehorende verhaal en de tv-beelden van Meindert en jeugdvriend Andries 2voor12 nog veel beter te genieten is.

Dat treft, want deze keer heeft Meindert ervoor gekozen om niet alleen de muziek te spelen en clips te vertonen, maar ook passages uit het boek voor te lezen.

Weer een nieuwe episode in het wonderlijke bestaan van de enigszins afwijkende Noordelijke outsidermuzikant en schrijver Meindert Talma. En wij mogen het allemaal meebeleven.

Igor