Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Nothing + Kapitan Korsakov

Fri
Aug
25

mainstage Date: Friday, August 25, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 12,00 File under: Jesu, My Bloody Valentine, Noiserock, Shoegaze From: Relapse Label: USA, BE

Note: Dit is de VERA Clubkaartshow van augustus.

MAINSTAGE

Niets is wat het lijkt bij Nothing uit Philadelphia, Pennsylvania. Je eerste indruk is: Ja, echte shoegaze, zachte introvert klinkende zang,  duister maar toch melodieus. En dan die dromerige vervormde gitaarlagen met veel effecten, het klopt allemaal. Maar toch. Die rauwe gitaren klinken net iets steviger dan verwacht, evenals de rockend beukende ritme sectie. Tel daarbij op de harde, nihilistische teksten en het onverbiddelijke volume, waarmee de band live van het podium blaast en je weet dat je hier niet met een stel doodgewone navelstaarders te maken hebt.

Als je even in het verleden van Nothing duikt is dit allemaal niet zo vreemd. Frontman en oprichter  Domenic Palermo groeit op in een ruige buurt in het noorden van Philadelphia. Terwijl zijn moeder naar bands als Slowdive, Cocteau Twins en the Cure luistert, komt hij via zijn oudere broer in aanraking met hardcore punk. Rond 2000 zingt hij  zelf in de hardcore band Horror Show, totdat hij in 2002 verwikkeld raakt in een steekpartij. Dat hij zelf zegt uit zelfvedediging te hebben gehandeld kan niet voorkomen, dat de nog jonge Palermo voor enkele jaren in de gevangenis belandt. Eenmaal uit de gevangenis raakt hij geestelijk in een diep dal en maakt jarenlang geen muziek meer.

In 2010 gaat hij voorzichtig zelf thuis weer een demo maken onder de naam Nothing en ontmoet gitarist Brandon Setta, die met zijn soundscapes een push geeft aan de  muziek van Nothing. Setta en Palermo brengen dan met wisselende ritme secties een aantal EP's uit en in 2014 verschijnt de eeste plaat 'Guilty Of Everything' op het metal/hardcore label Relapse. Gezien het verleden van de band niet zo raar, maar gezien de muziek is de band een vreemde eend in de bijt tussen al het ultra heavy geweld dat doorgaans door Relapse wordt uitgebracht. Want ondanks het feit dat de plaat gebaseerd is op Palermo's ervaringen in de gevangenis, is de muziek nergens agressief en drijft boven de zware gitaarlagen een sereen fluisterende schoonheid. Het lijkt er op dat het onbewust meeluisteren naar bands als Slowdive en My Bloody Valentine in Palermo's jeugd in Nothing helemaal naar boven komt. Gecombineerd met de hardcore houding resulteert dit live in dromerige shoegaze, beukend gespeeld op een oorverdovend volume. Ergens wordt het omschreven als een perfecte mix tussen de vervormde gitaarmuren van de 90s/00s underground rock van My Bloody Valentine en Smashing Pumpkins en de naar binnen gekeerde  post-metal/hardcore van Jesu.

De plaat wordt opgepikt door tal van magazines en Nothing tourt door heel Amerika en Europa met bands als  DIIV, Merchandise, Torche, Failure, Hum en Whirr en speelt op festivals als Roadburn en SXSW. Met Whirr wordt naast een split-EP een meer goth zijproject opgericht genaamd Death of Lovers en Whirr-gitarist Nick Bassett (ooit Deafheaven) wordt de nieuwe bassist in Nothing, zodat met drummer Kyle Kimball de definitieve Nothing-bezetting compleet is.

Alles lijkt nu de goede kant op te gaan, maar dan wordt Palermo in 2015 tijdens een tour in Oakland, Californië beroofd en zwaar mishandeld, zodat hij met een schedelfractuur in het ziekenhuis belandt. Niet veel later overlijdt ook nog eens zijn vader tijdens een ongeluk. Deze keer laat Palermo zich niet stoppen door alle tegenslag en het resultaat is 'Tired Of Tomorrow' (2016), eveneens op Relapse. Een nog melodieuzere plaat, waarop de licht veranderde sound nu doet denken aan een mengeling van shoegaze en iets als The Deftones en duistere gedachten op bijna hoopvolle wijze naar naar buiten worden gebracht. Dat belooft een fijn concert te worden, maar denk om de oordopjes!

Die oordopjes mag je alvast indoen voor de noiserockers van Kapitan Korsakov uit Gent. Het trio zet al sinds 2007 het pubiek op het verkeerde been met dissonante gitaarmuren vol noise en effecten, dreunende baslijnen, uiteenlopende ritmes en schizofrene stijlwisselingen. Zo kan scheurende stonerrock en post-hardcore ineens worden afgewisseld met akoestische luisterliedjes. Ondersteund door bassist Pieter Van Mullem en drummer Bert Minnaert gaat zanger/gitarist en podiumbeest Pieter-Paul Devos live als een gek tekeer. Devos hebben we in Vera eerder gezien in het eveneens noisende Raketkanon. Het is een incestueuze, maar bruisende scene daar in Gent. Na "Well Hunger" (2009) en "Stuff & Such " (2012) is eind vorig jaar "Physical Violence Is The Least Of My Priorities " (2016) uitgekomen, net als de tweede plaat in Chicago opgenomen met de welbekende Steve Albini. Moet ik er nog bij zeggen, dat je maar beter vroeg kunt komen?

Dikkie.