Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Nouveau Vélo

Thu
Jun
29

mainstage Date: Thursday, June 29, 2017 Doors: 21:00-22:30 Start: 22:00
Ticket: € 6,00 File under: Beach Fossils, Pop, Real Estate, the drums From: NL Label: Excelsior

MAINSTAGE

De hittegolf is even gaan liggen, maar donderdag gonzen de zomervibes onverminderd door in Vera met onze Brabantse vrienden van Nouveau Vélo. Ze brachten in maart een knaller van een album Reflections uit op Excelsior Recordings – jaja, ze hebben een platencontract! – waarop gedanst mag worden. Een flink staaltje healing pop, zoals we dat van hun eerste EP Daze (2013) en het debuutalbum kennen; een onweerstaanbaar aanstekelijke sound.

Een nieuw label, een nieuw album en een nieuwe drummer. Er is veel veranderd in de afgelopen drie jaar en we kunnen wel stellen dat de plannen nu grootser zijn. Dat ‘platencontract’ is natuurlijk deels gekscherend bedoeld. Hun eerste – gelijknamige – album kwam namelijk al uit op Subroutine Records, het van oorsprong Groningse label dat er mede voor zorgde dat Nouveau Vélo in de underground scene naar grote hoogten steeg. Ze kwamen regelmatig langs in Groningen (Lepel, Noorderslag, VERA), maar stonden ook geboekt op Paaspop, WTWTA en de Valkhof Affaire.
In 2014 verkondigden de heren - toen brave burgers met vaste banen - nog bij Michiel Veenstra (3voor12 radio) dat het ‘leuk voor erbij’ was, zo’n bandje. Nu lijken de kaarten anders geschud.

‘Like A Sun’ (Daze) was al zo’n nummer met hitpotentie, maar de vergelijking met hun tweede album Reflections laat horen dat het geluid van de band strakker is. De lo-fi ruis is er af, zanger Rolf Hupkens durft op de voorgrond te treden en er zitten nu verdorie regelrechte hitjes tussen! Neem bijvoorbeeld  ‘You’, ‘Fade’ en ‘Day At Work’, maar ook het aan The Drums-surfwave schurkende, ‘Together Again’. En ja, hoewel de vergelijking met R.E.M. overal terugkomt, ook hier hoor ik het toch echt in ‘A Reflection’. Zoals je ziet lopen de titels (en teksten) over van het positivisme, met thema’s als liefde en nostalgie. Healing pop it is. Die term hebben ze overigens zelf over zich uitgeroepen: het was een van de opties bij het invullen van hun Bandcamp pagina.

De eerste keer dat ik Nouveau Vélo zag was bij Lepel Concerts, toen nog in de Antillenstraat, dus al weer even geleden. Een verbluffend goed concert en een band met een ontzettend fijne sfeer. De reacties op hun debuutplaat waren al lovend, toen hebben ze niet doorgepakt, maar met het strakkere geluid van ‘Reflections’ kunnen ze het zo maar eens gaan maken. Ik hoop in ieder geval dat ze er voor gaan. 

- Nina