Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Preoccupations + Lab Coast

Thu
May
25

mainstage Date: Thursday, May 25, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 13,00 File under: Lo-Fi, new wave, postpunk, Viet Cong From: Canada Label: Jagjaguwar

MAINSTAGE

De aankondiging van Preoccupations in VERA doet me - sorry - met veel weemoed denken aan die keer dat Women in VERA speelde, samen met Chad VanGaalen. Dat was een hoogtepuntje in de VERA-geschiedenis (althans voor mij). Zoals vaker, waren er niet veel ooggetuigen van dat hoogtepunt. Kijk maar eens hoeveel bezoekers er bij de best scorende bands in een VERA Poll zijn geweest. Ook Women viel dat lot ten deel, ondanks dat haalde een plek in de top20 van beste concerten in 2008. Dat het beperkte publiek tijdens het voorprogramma langzaamaan binnendruppelde, was niet gek: de weergaloze debuutplaat moest nog verschijnen, het was hun eerste show in Europa, ze waren de supportact en Chad VanGaalen had niet meer dan twee handen vol fans in Stad. En het concert vond in het najaar plaats. Ongetwijfeld was het slecht weer.  Maar afgezien van de opkomst, zette Women die avond een klasse start van een zegetocht in. Een zegetocht die ze in een relatief korte tijd met een kleine 200 shows over de gehele wereld liet gaan. Ik zag ze in twee jaar tijd zo’n vier, vijf keer spelen, meestal in Amsterdam. Dat vele touren eiste z’n tol. Het liet de band - veel te vroeg - imploderen. Een te grote uitputting, wat in de pers als 'broedertwist' werd omschreven, zorgde er voor dat Pat en Matt Flegel niet meer samen op een podium konden (of wilden) staan. De band was net twee gave platen op pad. Ach, u kunt het allemaal op het internet nalezen.

Dat we met een speciale band te maken hadden, was toentertijd al in VERA zichtbaar. Een deel van de scherpe gitaren (Pat Flegel en wijlen Chris Reimer), de strakke bas (Matt Flegel) en de fantastische drummer (Michael Wallace) speelden de nummer van het debuut bevlogen en vol overgave, maar veranderden net zo makkelijk van kleur, toen ze diezelfde avond als begeleidingsband van VanGaalen aantraden. De band had alles onder controle. Dat enkele jaren na het uiteenvallen van Women de ritmesectie van de band en bandleden van de Chad VanGaalen-liveband als Viet Cong verscheen was geweldig. Maar het geweldige geluid van Women werd niet één op één doorgezet. Women leunde op arty noiserock, terwijl Viet Cong meer richting de post-punk boog; Echo & The Bunnymen, Television, Joy Division, die hoek. Maar ook Viet Cong was bij het eerste optreden in Nederland – november 2014 – imponerend. Tijdens die show – in een oude, lege Chinese supermarkt op de Amsterdamse Wallen – was Flegel z’n stem al kwijt en moest de Europese tour nog beginnen. Desondanks gaf de band alles.

Inmiddels is Viet Cong alweer een tijdje Preoccupations, is reeds twee platen op pad en tourt als viertal, met ritmesectie Matt Flegel en Mike Wallace en de gitaristen (+toetsenist) Scott Munro en Daniel Christiansen al langer de wereld over dan Women dat deed. Als ze in Europa zijn, doen ze de gaafste clubs en festivals aan. Zo zijn ze tijdens Le Guess Who? graag geziene gasten en speelden er soms twee keer in één weekend. Maar ook voor andere toffe festivals worden ze gevraagd, festivals als Primavera Sound, Off Festival, Immergut, Best Kept Secret, Beaches Brew et cetera. Ook VERA heeft de band al eerder over de vloer gehad, toen nog als Viet Cong. Met veel enthousiasme, van beide kanten, want het resulteerde in een tweede plek in de VERA Poll van 2015. Dat kan met het concert van Preoccupations op Hemelvaartsdag alleen nog maar beter worden. 

Als support neemt Preoccupations de stadgenoten van Lab Coast mee. In de zomer van 2015 stond ik twee uur in de file, vlak voor Calgary; hometown van Chad VanGaalen, Women, Preoccupations. Die zomer draaiden de cassette-EP en de schitterende debuutplaat van Viet Cong overuren op m’n iPod, ik was 'in de buurt' en wilde weten wat voor stad Calgary was. Naast de daar gevonden olie en de drie keer goud van Yvonne van Gennip wist ik niet zo veel van Cowtown. Daar wilde ik verandering in brengen. In die uren van wachten, luisterde ik naar het collegeradiostation SJSW, die me alle gave bands uit de buurt liet horen en platenzaak Sloth Records tipte. In Calgary bleek dat veel van de muzikale tips nog niet op LP of cassette waren verschenen, maar de aardige man achter de toonbank van Sloth liet me de LP ‘Walking on Ayr’ van Lab Coast horen en ik was verkocht. Lab Coast is een vijftal dat al een aantal jaren schitterende lo-fi Guided by Voices-achtige popnummers maakt, met veel gevoel voor songs. De platen van Lab Coast zijn tot onlangs altijd in een kleine oplage gebleven, een oplage die Calgary nauwelijks uit kwam, maar sinds kort zit de band bij het Britse Faux Discx (Dignan Porch, Cold Pumas, Androgynous Mind, oftewel het pittige project van Pat Flegel, en ook het aan Women schatplichtige TV Wonder, uit Haarlem, die later deze avond in de Kelderbar staan) en met steun van dit label gaat Lab Coast eindelijk de wereld over. Bij Faux Discs zal de titelloze plaat binnenkort verschijnen, met ook enkele nummers van ‘Walking on Ayr’ erop. Zij het in een nieuw jasje en met mastering van Mikey Young, van de geweldige band Total Control. Let wel: Young mastert alleen bands die hij goed vindt.  Dus ik ben niet de enige die enthousiast is over Lab Coast.

Of Preoccupations de Poll gaat winnen is nog even afwachten, maar het zal zonder enige twijfel een klasse avond worden. Het is de band die klinkt zoals veel bands willen klinken en waar door de jaren heen veel bandjes de mostert halen. Dat je daar nog een goeie GBV-band bij krijgt is groot feest; zonder twijfel alle moeite van het komen waard. Kom op tijd, ook als het weer enigszins tegenzit.

Niek

Downstage Aftershow
En of dit allemaal nog niet genoeg is, kun je na Preoccupations afdalen naar de kelder voor TV Wonder. Check hier voor meer info.