Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Priests + Parkers

Fri
Nov
03

mainstage Date: Friday, November 3, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 10,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Dead Kennedys, Lo-Fi, Pop, Punk From: USA Label: Sister Polygon Records

MAINSTAGE

Priests uit Washington DC, USA wordt wel eens beschreven als een politieke punkband, maar zoals bij alles komt ook hierbij toch enige nuance om de hoek kijken. Ik zou namelijk zelf gauw denken aan een razende, schreeuwende hardcoreband, maar zo klinkt Priests nu totaal niet.  Ik hoor zelf Dischord postpunk als Fugazi, gemengd met surf-gitaarloopjes die doen denken aan The Dead kennedys, terwijl bas en gitaar samen vaak klinken als Joy Division en het geheel weer een wave/punk/pop gevoel kent als Siouxsie And The Banshees. En bedient Priests zich in het begin -  de band is opgericht in 2011 - nog van echte politieke punkslogans, op de debuutplaat 'Nothing Feels Natural' (2017) is dat veel meer doorgetrokken naar de persoonlijke ervaringen in een ongemakkelijk en ongelijk verdeeld Amerika, dat al heeft bestaan voor de dagen van Trump.

Zelf zegt Priests voor  'Nothing Feels Natural' geïnspireerd te zijn door bands als Devo, Black Flag, Portishead en Fugazi. Wel, dan had ik er zelf toch nog eentje goed hierboven. De plaat is gemaakt met 'Third' (2008) van Portishead in het achterhoofd en behalve het 'gewone' rock-instrumentarium hoor je op de plaat ook instrumenten als saxofoon, hobo en piano. Punk zit dan meer in de energieke uitvoering en de eigenzinnige houding van de band, die van het begin al helemaal do-it-yourself is geweest. Zo maakt Priests vanaf de eerste tape- en single-releases gebruik van het eigen platenlabel Sister Polygon, waarbij de distributie wordt gedaan door het Dischord label van Fugazi's Ian Mackaye. En naast de tekstuele onderwerpen is van 666priests666.com je website url maken ook wel ergens  punk.

De geschiedenis van Priests begint in 2011, als drummer Daniele Daniele van Brooklyn naar Washington D.C. verhuist om Engels te gaan studeren en zangeres Katie Alice Greer en gitarist GL Jaguar tijdens een aantaI concerten tegen het lijf loopt. Als ze laat vallen, dat ze drumt wordt er meteen afgesproken om te gaan jammen, terwijl Daniele eigenlijk pas een drumstel heeft gekocht om te oefenen. De naam Priests wordt bedacht en al snel worden een aantal nummers opgenomen, die de titel 'Tape 1' (2011) meekrijgen. 'Tape 1'  wordt uitgebracht op het snel uit de grond gestampte eigen Sister Polygon label. Op het eerste nummer 'Diet Coke' wordt de toon meteen al gezet door een tekstuele reclame satire, waarin allerlei merkproducten de revue passeren, ondersteund door de dissonnante surf/rockabilly loopjes van Jaguar, terwijl Daniele haar net aangeschafte drumstel test door er furieus op te stampen.

Greer zit op dat moment ook in Chain and the Gang met Ian Svenonius, die we in Vera nog kennen van The Make Up en die ooit in Dischord hardcoreband Nation Of Ulysses speelde. Terwijl ze met deze band tourt vinden Daniele en Jaguar bassist Taylor Mulitz en is de definitieve bezetting van Priests een feit. De band tourt dan veel door Amerika en de sound van Priests evolueert van de simpele, dissonante nummers in het begin naar de meer open gevariëerde stijl met de kenmerkende eensnarige surf-achtige loopjes van Jaguar, zoals te horen op  'Tape Two' (2013) en de EP 'Bodies and Control and Money and Power' (2014).

In de jaren daarna ontwikkelen de nummers en vooral de zang zich meer van repetitieve staccato sneren naar echte songs met zanglijnen, die Priests af en toe bijna een popfactor geven. Dit leidt uiteindelijk naar de begin dit jaar uitgebrachte debuutplaat 'Nothing Feels Natural'. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, voordat de plaat kan worden uitgebracht. De opnames vinden plaats in Olympia, Washington. Dat klinkt dicht bij, maar bedenk je wel dat Washington D.C. duizenden kilometers verwijderd aan de oostkust ligt en Olympia aan de westkust. Zo ver weg een plaat opnemen en dan thuisgekomen er achter komen, dat de eerder succesvolle live-benadering niet werkt bij de nummers voor  'Nothing Feels Natural', die uit veel meer lagen bestaan. Bijna gaat Priests uit elkaar, omdat er onenigheid is over het uitbrengen van de dan aanwezige opnames. Maar als er in een kelderstudio in Washington D.C. twee nummers bij wijze van test succesvol opnieuw worden opgenomen, weet de band weer eensgezind de beste plaat in haar nog korte bestaan af te leveren.

En dat is maar goed ook, want nu kunnen we in Vera de geweldige en eigenzinnge Priests zien optreden, dat live op onder andere het Pitchfork Music Festival in Amerika en in Europa tijdens Prima Vera inmiddels op een hoop mensen flink indruk heeft gemaakt.

- Dikkie.

Support is er van de gloednieuwe band Parkers, een voortvloeisel van Svetkoff Lamps, met in de gelederen Ben (Santa Fé, Vox Von Braun en Silver Ferns), Wim, Ollie en Jonna. De songs van de band worden geïnspireerd door garage, hippie- en punkrock. Ze zijn kort, catchy en doordrenkt met vuige gitaren. Een uitstekende opener deze avond!