Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Public Service Broadcasting + MMTH

Sat
Nov
25

mainstage Date: Saturday, November 25, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 13,00 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Krautrock, Visuals From: UK Label: PIAS

MAINSTAGE

Dit jaar verscheen de derde plaat van Public Service Broadcasting, getiteld ‘Every Valley’. Net als de voorgaande platen ‘Inform-Educate-Entertain’ (2013) en ‘The Race For Space’ (2015) is het weer een uiterst sfeervol postrock-kunststuk geworden -zij het met een duister randje-, opnieuw opgevuld met historische geluidsopnames uit het nieuws, reclames of interviews (live ook met bijbehorende beelden). Ditmaal staat niet de kosmos, maar de industriële steenkoolvalleien in Zuid-Wales centraal, waar hele dorpen in één klap werkloos werden toen de mijnen in de jaren ’80 moesten sluiten. No thanks, Margaret Thatcher!

Over de geweldig uitgevoerde, in vele lagen opgenomen, aanzwellende muziek van Public Service Broadcasting horen we in ‘The Pit’ en ‘People Will Always Need Coal’ eerst nog opbeurende teksten over de beloofde gouden toekomst van het mijnstadje Ebbw Vale, waar “nog voor vierhonderd jaar kolen in de grond zit”. We horen naast het traditionele instrumentarium gitaar-bas-drums ook banjo, piano, viool, flugelhorn en zelfs een vibraslap (zoek die zelf even op), aangevuld met allerlei elektronica en dus een hoop samples. Deze drie Londenaren weten de spanning prachtig op te bouwen, zoals dat hoort bij postrock, maar de echte explosie blijft veelal uit, behalve dan in het fraai rockende ‘All Out’.

Nieuw aan deze plaat is dat er voor het eerst ook gezongen wordt! Op single ‘Progress’ horen we een bijdrage van Tracyanne Campbell (Camera Obscura) in wat voor Public Service Broadcasting een vrij uitbundig liedje is geworden. Tijdens ‘Turn No More’ horen we James Dean Bradfield (Manic Street Preachers) de tekst van het gedicht ‘Gwalia Deserter’ van de Welshe dichter Idris Davies zingen, een tekst die uitstekend past bij dit thema. En in ‘You+Me’ neemt bandbrein J. Willgoose Esq. zowaar voor het eerst zelf de microfoon in handen, voor een zwoel duet met Lisa Jen Brown van de Welshe band 9Bach.

De kraakheldere gitaarmelodieën in ‘They Gave Me A Lamp’ doen me soms aan hun Schotse geestverwanten van Arab Strap denken. Emotioneel wordt het tegen het eind bij ‘Mother Of The Valley’, waarmee de steenkoolmijn bedoeld wordt die leven aan zoveel generaties arbeiders schonk. “You understand what they mean by the death of a village” zegt wel genoeg. In het slotstuk ‘Take Me Home’ neemt het Beaufort Male Choir ons mee op een treurmars van gesloten ‘pit’ naar het vervallen dorp, een tekst reciterend die de mijnwerkers vroeger ook zongen, maar waar de hoopvolle woorden nu uiterst wrang klinken.

De band heeft deze plaat opgenomen in Ebbw Vale zelf, na diepgravende research in de regio en vele interviews met oud-mijnwerkers, die nog altijd wachten op financiële steun vanuit Londen, die nooit meer gaat komen. Al bij opener en titelsong ‘Every Valley’ laat Public Service Broadcasting horen dat hun conceptplaat lang niet alleen over één stadje gaat…Zo zijn er overal op aarde veel meer.

De vorige keer dat Public Service Broadcasting in VERA optrad, maakten ze grote indruk met hun schitterende muziek en visuals. Deze keer zal er nog een extra laag van vergane glorie uit vervlogen tijden inzitten, van gebieden die in de onstuitbare vaart der volkeren worden opgestuwd, maar waardoor helaas zovelen van het volk vaak gedesillusioneerd achterblijven.

 

T-Ice

 

MMTH, kort voor Mammoth, is een Duitse band van vlak over de grens. Het viertal komt vanuit verschillende muzikale richtingen, van Duitse pop tot progressieve rock en in MMTH brengen ze hun achtergronden tot uiting in instrumentale rock. Zij verzorgen de support voor Public Service Broadcasting.