Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Presentatie: Rock City van Igor Wijnker

Fri
Nov
17

mainstage Date: Friday, November 17, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 2,50 Presale: Online presale incl. € 1,- servicefee File under: Igor Wijnker, Presentatie, Rock City From: GRN

MAINSTAGE

Op 17 november presenteert journalist, fotograaf, schrijver, radiomaker en muzikant Igor Wijnker 'Rock City' een multi-media document (oftewel een boek met beeld en geluid) over de bruisende muziekscene in onze eigenzinnige popstad Groningen. Op een meeslepende, beeldende en verhalende wijze neemt Igor Wijnker ons bij de hand op een roadtrip door het diverse poplandschap van Groningen. Niet alleen herkenbaar voor muzikanten en muziekfans, maar ook voor elke stadjer of iedereen die anderszins bekend is met de stad Groningen.

De presentatie op de avond zelf wordt een gevarieerd geheel met veel live muziek van Groninger muzikanten als  Joost Dijkema, Bert Hadders, Lou Leeuw, Meindert Talma, The Brothel Brothers feat. Peggy Maradona en Creepy Karpis, afgewisseld met korte video- en geluidsfragmenten. Er is een live verbinding met de rappers van Dope D.O.D., die op deze avond uiteraard elders op deze planeet al een optreden hebben en in het boek uitgebreid aan bod komen. Bekende Hobbyrocker De Kesanova vertoont een van zijn roemruchte diastrips, met deze keer een ontluisterend beeld over de duistere handel en wandel van zowel de schrijver als de uitgever. Tussendoor draait Vera homie DJ Evert Grunnen Rocks.

Igor Wijnker publiceert zowel verhalen als foto’s in onder andere Het Parool, Dagblad van het Noorden, NRC, Trouw, de Volkskrant, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, De Standaard (België), De Pers, De Muur en Achilles.  Hij heeft tevens al een aantal boeken geschreven, waarin hij altijd zelf dicht op de huid zit van zijn onderwerp. In 'Onder Marokkanen' (2006) trekt hij een jaar lang op met de voetbalclub FC Chabab. In 2009 verschijnt zijn boek 'Bezeten' over de controversiële basketbalcoach Ton Boot, die ook in Groningen Donar kampioen heeft gemaakt. In 2014 wint hij de Groninger Persprijs met zijn in Vrij Nederland gepubliceerd verhaal 'De dood van Nanne Tepper',  over de Groninger schrijver-columnist Nanne Tepper, die in 2012 een einde aan zijn leven maakte.

Verder presenteert Wijnker tussen 2009 en 2011 zijn eigen radioshow op OOG Radio en is hij als muzikant/verhalenverteller betrokken bij de maandelijkse 'Meindert & Igor & De Jonge Bosch-fazant & Kesanova-Show', die hij samen met onder andere muzikant-schrijver Meindert Talma organiseert in Café Marleen en later in de Kroeg van Klaas. Solo, als Nederlandstalige muzikant, staan binnenkort opnames in de planning, waarmee zijn al gevarieerde oeuvre zal worden uitgebreid.

Groningen, 9 november 2017. Tijdens het concert van Protomartyr in Vera sta ik bij de goedlopende verkoopstand voor de Vera-live singles ineens naast journalist Igor Wijnker. "Heb jij dat ook wel eens?", zegt hij, "Ik loop regelmatig bijvoorbeeld de keuken in en dan vergeet ik, waarvoor ik ook al weer daar heen ging. Ik hoop niet, dat het iets is om me zorgen over te maken." De journalist kijkt me ernstig aan. "Ik denk, dat het komt, omdat ik altijd met teveel dingen tegelijk bezig ben".  Ik zeg dat ik dat ook hoop, al helemaal omdat mij dat ook regelmatig overkomt.

Even daarvoor heeft hij me gevraagd hoe het gaat met het door mij te schrijven stuk voor de presentatie van Rock City, dat een week later zal plaatsvinden in Vera. "Ja, sorry, dat komt er aan. Ja, het is volgende week al,  ik ben vreselijk laat.", komt er stamelend uit mijn mond. We worden gelukkig even onderbroken, omdat de journalist wordt aangesproken door een aantal dorpsgenoten uit zijn geboorteplaats Anna Paulowna, die helemaal naar Vera zijn gekomen voor Protomartyr. "Zo leuk, ze vinden Vera geweldig. Vorig jaar waren ze ook al bij Kid Congo."

Voor Rock City heeft Igor Wijnker over een lange periode toonaangevende Groningse muzikanten gevolgd als  Lou Leeuw, Meindert Talma, Joost Dijkema, Bert Hadders en Skits Vicious & Jay Reaper van Dope D.O.D. Ik heb al enige stukken van het boek mogen inzien en zeg, dat ik het mooi vind dat de verhalen handelen over zowel oude rockersrotten als jonge hiphopgastjes, als van alles daar tussenin. "Ja, en vergeet ook niet, dat een groot stuk gaat over Vera zelf. Daar was overigens nog wel wat commotie over.", zegt de journalist met een pijnlijk fronsende glimlach. In een het boek komen passages voor over enkele bewogen Algemene Leden Vergaderingen van de vereniging Vera, waarmee niet iedereen onverdeeld gelukkig is. "Ik ben benieuwd wat daarvan in het boek is gekomen.", zeg ik, mezelf enigszins op de vlakte houdend, nadat ik al verhalen binnen de club  - Vera, red. - heb gehoord. 

"Maar het gaat ook over oefencomplex Het Viadukt,  de Songclub in Café Marleen en nu in de Kroeg van Klaas en nog veel meer.", vervolgt de journalist. We praten nog wat verder aan de bar en de journalist vraagt wat ik zoal doe, maar dat doet hier nu niet terzake. Ik vraag nog naar de mysterieuze  Rocky Kamminga, die ook iets schijnt te doen op de avond van de presentatie, maar de journalist zegt dat dat een verrassing moet blijven. "Als hij al komt, Rocky staat bekend om zijn onberekenbare gedrag. "

Rocky schijnt ooit reuze bekend te zijn geweest, maar ik kan tegenwoordig bar weinig over hem vinden. Ik besluit zelf maar eens op onderzoek uit te gaan en weet een afspraak met hem te maken.

'17 Comeback

Groningen, vrijdag 10 november 2017.

Rocky Kamminga is erg opgewekt als ik hem rond middernacht ontmoet in koffieshop Dees in de Papengang. In zijn felrode tamboersjas, regenboogkleurige spandex broek en afgetrapte paarse gympies, met daarboven een grote warrige kuif, is hij een opvallende verschijning. "Ik schuim 's nachts altijd graag de stad af. Voor inspiratie, he." We gaan naar buiten en slaan de Oosterstraat in. Rocky snelt vooruit en duikt met zijn pas aangeschafte joint de rookruimte van Vera in. Programmeur Peter Weening paft daar ook net een sjekkie. "Hee Rocky, volgende week sta je hier weer eens op ons mooie podium. Dat is al lang geleden niet?" Rocky mompelt wat over de tijd die vliegt en de dagen van weleer. Peter: "Ja, Rocky, dat waren nog eens tijden! Je was de held van de stad! Biertje?" "Graag!", grijnst Rocky, terwijl hij net een flinke hijs inhaleert.

Er zijn nog veel meer mensen, die Rocky lijken te kennen tijdens zijn nachtelijke tocht. Iedereen mag hem graag, maar er hangt toch een sfeer van meewarigheid om hem heen. Als ik hem later afzet bij het Slaaphuis in de Schoolstraat kijkt Rocky weer enigszins somber. "Ik moet nog wel flink werken aan een aantal nummers voor volgende week in Vera, maar daar kan ik in het Slaaphuis de rust niet voor vinden. En ik heb de jongens van de band ook nog niet allemaal bereikt. Eigenlijk allemaal nog niet. Maar maak je geen zorgen hoor, volgende week komt alles goed. Dat gaat mijn '17 Comeback worden, ik voel het aan alles!"

Nou Rocky, we zijn erg benieuwd!

Dikkie.