Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Shame

Wed
Oct
25

mainstage Date: Wednesday, October 25, 2017 Doors: 20:30-22:00 Start: 21:30
Ticket: € 13,50 Presale: prijs incl. servicekosten File under: Fat White Family, Punk, the fall, The Sex Pistols From: UK

MAINSTAGE

Als je Shame hoort spelen dan zou je zo maar denken dat ze uit een vervallen achterbuurtje zijn weggwandeld. Daar komen ze al, met een blikje bier in de ene en een halfopgerookt peukje in de andere hand, om de boel eens flink te terroriseren. Helemaal als je zanger en podiumidioot Charlie Steen voor je ziet staan: zo'n losgeslagen type dat smijt, schmiert, zuipt en alles sloopt wat 'm voor de voeten komt. Deze Londense lads zijn hooligans tot en met en ze maken muziek die daar uitstekend bij past. 

Zoals praktisch alle postpunk, want dat krijg bij Shame, is The Fall het beginpunt. Die dwarse baslijntjes, die hoekige gitaren en die half uitgespuugde, half gesproken zanglijnen. Net als, bijvoorbeeld, Sleaford Mods put ook  het Londense Shame uit de erfenis van de beroepschagrijn Mark E. Smith en zijn vrienden. Maar je hoort meer terug: The Happy Mondays, The Sex Pistols. Shame bestaat uit vijf jongens die eruit zien als ze van school aan het spijbelen zijn, maar ze hebben paar decennia aan Britse muziek in zich opgezogen en spugen dat lekker nonchalant over je uit. 

Het eerste dat we van Shame hoorden was hier in Groningen, afgelopen winter, op Eurosonic. Ze waren direct een hoogtepunt, met fel gespeelde postpunk, dreinende gitaarriffs en hamerende drums. Zanger Steen overgoot zich met blikjes bier en hing aan de lichtbalken. Een soortgelijke speelden ze ook op Lowlands, deze zomer en ze waren, naar horen zeggen, één van de hoogtepunten van het weekend.

Een volledig album is er nog niet eens, maar ze hebben wel een aantal bijzonder leuke singles uitgebracht. Het dreigende 'Concrete' is daarvan het meest recent. Het stuwende, naar vorende gemixte basgitaartje, het dreinende gitaarloopje en de bijna gescandeerde teksten: alles aan het nummer ademt die typisch Britse postpunksound. Een ander bijzonder opvallend nummer is 'Visa Vulture', een scheldkannonade gericht aan Theresa May, de Margaret Thatcher van onze tijd. In hun eigen woorden: “With each day the vacuous Mrs May steers our country closer and closer into the darkness and confusion that is Brexit, no doubt securing the best deal for herself and her cronies in the Conservative Party. We would like to take this opportunity to humiliate and debase her frankly evil political record even further with this, the world's worst love song. Visa Vulture.”

It's grim up north, vanavond.

– Bart