Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Shellac + Decibelles

Mon
May
29

mainstage Date: Monday, May 29, 2017 Doors: 20:00-22:00 Start: 20:30
Ticket: € 15,00 File under: Big Black, Noiserock, Punk, Steve Albini From: USA/FRA Label: Touch and Go Records

MAINSTAGE

Shellac? Ja! Shellac! We gaan gewoon door met het invliegen van oud-pollwinnaars. Eerst al Blonde Redhead en nu dus Shellac, de band die in 1995 iedereen naar huis speelde. Dat is inderdaad al 22 jaar geleden. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat mensen die nu kaartjes gaan kopen -en dat ga je doen- dat betreffende concert ook bewust hebben meegemaakt. Sterker nog, ik hoop het. Een zaal vol met alleen maar 40-plussers hoeft voor mij niet zo nodig. Enige uitleg waarom dit dan zo'n gigantisch vette band is die je absoluut niet wilt missen is misschien wel handig. 

Goed, als introductie. Shellac bestaat sinds 1992 en bestaat uit zanger / bassist Bob Weston, drummer Todd Trainer en zanger /gitarist Steve Albini. Die laatste naam zul je uiteraard vaker hebben gehoord. Albini is naast muzikant vooral bekend als produceren. Hij zat achter de knoppen bij de opnames van 'In Utero' van Nirvana en hij werkte met PJ Harvey en The Pixies. En hoewel de muziek van Kurt, Polly en zwarte Francis onderling al niet heel veel gemeen heeft, laat staan dat het te vergelijken is met Shellac, toch hoor je overeenkomsten in het geluid. Een typisch grommende gitaar en een wat naar voren gedraaide bas. Muziek die soms wel opgenomen lijkt te zijn op schuurpapier, even rauw als urgent.

De muziek van Shellac is dat trouwens ook, rauw en urgent. Zelf noemen ze zich een 'minimalist rock trio'. Wikipedia vindt dat ze 'post-hardcore' zijn. Ik vind dat er eigenlijk voor beide termen wel wat te zeggen valt. Wat je krijgt is in elk geval volstrekt uitgeklede, bijna 'kaal' klinkende rock, waarbij de spanning zit in de ritmes en de dynamiek. Je krijgt hamerende, vaak behoorlijk complexe drumroffels, stuwende baspartijen en hoekige, schurende gitaarriffs. Ietwat nerdy gitaarherrie dus, die het inderdaad zoekt in de hardcorepunk, maar net zo makkelijk put uit noise en recht-toe-recht-aan rock. Het is muziek die je maar al te graag op het verkeerde been zet, door te klieren met tempo's en ritmes.

Shellac klinkt vooral als Shellac en dat houden ze inmiddels al 25 jaar vol. Twee jaar geleden kwam 'Dude Incredible' uit, een ongelooflijk goed album -één van hun beste- waarop de 50-plussers klinken alsof ze nog niet half zo oud zijn. Shellac is spannend, energiek en enorm goed. Ik zou er niet van op kijken als ze aan het eind van het jaar voor de tweede keer als pollwinnaar aan onze muur hangen.

Het voorprogramma wordt verzorgd door de drie dames van Decibelles uit Lyon. Het drietal schreeuwt frustraties over verveling en andere vermoeiende levenskwesties lekker fel van zich af. De jonge band struint zo wat langs de grenzen van punk en new wave en is ook niet vies van een lekker plomp bas en opgenaaide zang. Kom vooral op tijd!

Bart