Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Sophia

Sat
Mar
25

mainstage Date: Saturday, March 25, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:30
Ticket: € 14,00 File under: melancholisch, the black heart procession, The God Machine From: UK

Note: tickets waar per abuis 25 april op staat, zijn gewoon geldig.

MAINSTAGE

Robin Proper-Sheppard komt - met band! - terug naar Vera met zijn zesde studio-album op zak. Nog steeds melancholisch en donker; onverminderd Sophia. Het is zeven jaar stil geweest na There Are No Goodbyes (2009). De band was sindsdien twee keer eerder in Vera, in 2010 en daarvoor in 2007 (mijn eerste Vera-concert!). Een jarenlange break zijn we wel van hem gewend dus zal ook nu de tijd nodig hebben gehad, of zoals hij zelf zegt: ‘Life got in the way’.

Hoewel de lente voor de deur staat, duiken we met Sophia nog even de donkere popmuziek van de jaren 90 in. ‘Don’t Ask’ is bijvoorbeeld de gedoodverfde opvolger van ‘Oh My Love’, zo breekbaar en mooi in eenvoud. Toch lijkt er een positieve lichte draai in het album te zitten in bijvoorbeeld ‘California’. Grappig genoeg hoorde ik eerst in de tekst ‘the sun is in everything’, maar dat bleek natuurlijk ‘the sun ISN’T everything’ te zijn. Toch heeft het een fijn up-tempo en vrolijke gitaarlijnen. Waar je in vorige platen Proper-Sheppard de woorden soms zo veel gevoel hoort meegeven dat hij er ze bijna uit zijn lijf perst, klinkt het hier toch allemaal iets luchtiger. Maar zoals bekend, zijn thema’s komen altijd terug op de zware levensdilemma’s; existentiële crisis, verdriet, rouw, liefde, de hele mikmak.

Het is een duister sfeertje dat hij voortzette na zijn tijd als zanger en gitarist van 90’s rockband The God Machine. Na het plotselinge overlijden van zijn goede vriend en bassist Jimmy Fernandez stopte deze band en startte Proper-Sheppard Sophia. Sindsdien trad hij met wisselende formatie aan bandleden of soms solo op.

Het concert van Sophia in 2007 was dus mijn eerste Vera concert ooit. Ik had het werkelijk niet gedacht dat ik deze band nog eens hier terug zou zien. Sophia leerde ik kennen tijdens de zomers in het Zuid-Frans of Spaanse overbevolkte toeristische gebied. Daar spendeerde ik de vakanties met mijn beste vriendinnetje en haar familie en liet de familie nu net van deze muziek houden. Starsailor, Tom McRae, Editors, Sophia al die cd’s kwamen langs in de lange trip heen en terug, want ja, we sleepten een caravan mee. Absolute topper was ‘Oh My Love’ (People Are Like Seasons, 2004). Dus, toen werd het maar eens tijd om met de familie mee naar een concert te gaan in Vera. Dat is alweer 10 jaar geleden; 22 februari 2007. Toen was ik 15. Eens zien hoe het weerzien bevalt, ik ben er in ieder geval bij!

- Nina