Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Supersuckers + De Fuckups

Fri
Sep
08

mainstage Date: Friday, September 8, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 13,00 File under: cowpunk, Garagerock, Rock'n'Roll', southern rock From: USA/GRO Label: Mid-Fi Recordings

MAINSTAGE

Een band die in VERA altijd hoge ogen heeft gegooid, zowel live als op plaat, is Supersuckers. Het door de jaren heen wisselende gezelschap rond vaste frontman Edward Daly, beter bekend als Eddie Spaghetti, is hier altijd met open armen ontvangen.

Op het beroemde Sub Pop-label van Jack Endino debuteerden ze in 1992 met ‘The Smoke Of Hell’, een vuige R&R-motherfucker die inmiddels tot de klassiekers in het genre gerekend wordt. Een jaar later kwamen ze naar VERA met de legendarische ‘Sub Pop Triple Bill From Hell’ samen met The Dwarves en The Reverend Horton Heat. Dat was nog net voor mijn tijd, maar nóg oudere medewerkers hier in VERA worden nog altijd emotioneel als hen hiernaar gevraagd wordt. Sinds die dampende ROCK-tornado kunnen de Supersuckers in Groningen niet meer stuk. Het betreft bovendien een zeer sympathieke band met een hele rits vette platen en singles op hun naam. Daarop hoorden we aanvankelijk ‘typische VERA-muziek’ (lees: garagerock&roll) waar gaandeweg steeds meer country-invloeden doorheen sijpelden.

Die country-tic hebben ze overgehouden aan hun jeugd in Tucson, Arizona. Het viertal zat met elkaar op de Santa Rita Highschool en begonnen een band genaamd The Black Supersuckers (vernoemd naar een zeer interessant artikel uit een 18+ blaadje…). Nadat ze met hun highspeed punkrock&roll iedere rammelbar van Tucson moeiteloos aan gruzelementen hadden gespeeld, besloten ze een muntje op te werpen. Kop was New Orleans, munt was Seattle. Het werd munt, en nog onwetend van de hele grunge-hype die op stapel stond, stapten ze in een auto om de cactussen van Arizona te verruilen voor de naaldbossen van Washington. De bandnaam was inmiddels versimpeld tot Supersuckers, een naam die al snel iedereen in Seattle en omstreken leerde kennen.

‘Cowpunk’ of ‘southern rock’ wordt hun kruisbestuiving van country en punk wel eens genoemd. ‘The greatest rock & roll band in the world’ noemen ze zichzelf op hun website en in de titel van hun greatest hits-plaat ‘How The Supersuckers Became The Greatest Rock And Roll Band In The World’, alweer uit 1999. Humor kan hen niet ontzegd worden. “If you don’t like the Supersuckers, you don’t like rock & roll!”, aldus Lemmy Kilmister. Inmiddels is Lemmy dood, gaat Eddie Spaghetti steeds meer op hem lijken (of komt dat door de cowboyhoed?) en klinkt op de laatste plaat ‘Holdin’ The Bag’ (2015) meer country dan punk.

Nou konden Spaghetti & Co. live altijd al hun songs veranderen van genre, dus hiermee is niet gezegd dat er niet gerockt gaat worden. Ik denk dat ze in VERA graag weer ouderwets de pedaaltjes gaan intrappen, zoals vroeger toen ze nog op Sub Pop zaten. Hoe ze het ook zullen gaan doen: de songs staan altijd als een huis. Supersuckers voldoet aan waar het in de muziek werkelijk om gaat, niet alleen in VERA maar overal: Song, Sound, Soul. De drie basiselementen van een goede band volgens onze Peter Weening, en die kan het weten. Niet alleen het publiek weet dit al decennia te waarderen, collega-muzikanten als Mudhoney, Social Distortion, Bad Religion, The Ramones en natuurlijk Motörhead namen Supersuckers graag mee op tour.

 Ik weet niet meer hoe vaak ze al in VERA hebben gespeeld, maar ik kan me nog wel wat shows herinneren, met altijd die charismatische Eddie Spaghetti die het publiek inpakt, hetzij geflankeerd door hard rockende gitaren en opzwepende drums, dan wel begeleid door banjo en akoestische gitaar. Altijd Polltoppers! Er was wat gedoe binnen de band, gevolgd door een ‘hiaat’, zoals dat zo eufemistisch heet, maar nu zal Supersuckers weer het VERA-podium bestijgen alsof het een volbloed op de prairie is. Doe je cowboyhoed op en kom ze welkom terug wensen!

T-Ice

 

Lokale support komt van de Groningse band De Fuckups. De band speelt rauwe punk met een flinke rocknroll injectie in de stijl van The Cosmic Psycho's en heeft een zanger met een stem als een moordwapen.