Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Surf Curse

Mon
Jun
12

mainstage Date: Monday, June 12, 2017 Doors: 20:30-22:00 Start: 21:00
Ticket: € 5,00 File under: Garage, Lo-Fi, Pop From: USA Label: Danger Collective Records

MAINSTAGE

Eén gitaar, één drumstel en twee stemmen is alles wat het sympathieke Surf Curse vormen. Het duo Jacob Rubeck (die met de gitaar) en Nicholas Rattigan (de drummer dus) is een schoolvoorbeeld van Do It Yourself. Als je op hun Facebook kijkt, staat achter ‘persvoorlichter’ en ‘boekingsagent’ telkens het emailadres van Rattigan. Verder is er overigens opvallend weinig informatie te vinden; waarschijnlijk hebben ze het veel te druk met optreden, nu ze een bescheiden doorbraak beleven.

Het begon allemaal in 2013, toen de piepjonge bandleden in woonplaats Reno, Nevada begonnen op te vallen met een demo en energieke optredens op feestjes en in obscure tenten. De debuutplaat ‘Buds’ en de EP ‘Sad Boys’, beide vol opzwepende surfrockende indiepop, zorgden voor een toenemende schare fans. Vooral de bijna achteloze manier waarop Surf Curse gouden gitaarmelodieën, herkenbare teksten en een nostalgische ‘80s- en ‘90s-sfeer uit de mouw schudde, maakte meer en meer indruk. Intensieve tours volgden, er waren enkele soloprojecten en uiteindelijk verhuisde de band naar LA, the city of angels, waar ze in de invloedssfeer van de fameuze club The Smell belandden.

Daar werd dit jaar ‘Nothing Yet’ uitgebracht, dat verder ging waar ‘Buds’ was gebleven, alleen nu veel beter geproduceerd (zonder dat het rauwe randje eraf ging gelukkig). De muziek van Surf Curse zit dus ergens op het kruispunt van garage, surfrock en indiepop. Het is altijd lastig om daarin origineel te zijn, maar hier wordt het met zo’n overtuiging en vakmanschap gebracht dat het wel degelijk nog interessant is. Songs als ‘Doom Generation’, ‘Cronenberg’ en vooral ‘The Strange And The Kind’ (hun beste liedje tot nu toe) bewijzen dat ze goede nummers kunnen schrijven. Ze doen me wel wat aan The Drums en soms een beetje aan Wavves denken (maar dan anders, haha, kom zelf maar kijken!).

Nu is er een fikse Europese tour opgetuigd, langs een hoop landen, eindigend in VERA. Op plaat hoor je er niet echt aan af dat Surf Curse een duo is. Benieuwd hoe ze het als tweetal live gaan doen, of nemen ze extra mensen mee? Blijven de songs overeind, kan het knallen? Interessant genoeg om dit live te gaan bekijken. Vast staat dat een band uit The Smell-scene zich in VERA wel thuis zal voelen en nog één keer vol gas zal willen geven. Laten we Surf Curse een warm welkom heten!

T-Ice