Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Cancelled: Togo All Stars

Sat
Sep
16

mainstage Date: Saturday, September 16, 2017 Doors: 21:00-22:30 Start: 22:00
Ticket: € 12,00 File under: Afrobeat, Funk, jazz, Pop, voodoo From: Togo

Note: Dit zou een van de twee Clubkaart shows van september zijn. Clubkaarthouders, hou je mail in de gaten voor de nieuwe show!

Helaas, wegens aanhoudende visumproblemen lukt het de Togo All Stars niet om het land uit te komen en hebben we de show moeten afgelasten.

Om je geld terug te krijgen, mail dan a.u.b. je transactiecode (startend met ST), je IBAN, naam en woonplaats naar tickets@vera-groningen.nl, dan storten we het bedrag terug. De servicekosten (1 euro per online ticket) worden niet geretourneerd. Je hebt tot een maand na de geplande concertdatum om je geld terug te vragen.


Europa heeft altijd al een blinde vlek voor Afrika gehad. Het een-na-grootste werelddeel na Azië, met de meeste landen (54, veelal langs westerse linialen ingetekend), wordt vaak nog als één land beschouwd. Terwijl de onderlinge verschillen er juist veel groter zijn dan bijvoorbeeld in Europa. Zelfs nu nog, in tijden van globalisering, weten wij schrikbarend weinig over het ‘continent van de toekomst’, waar deze eeuw – mede te wijten aan een stel bejaarde jurken uit Vaticaanstad en Mekka – de bevolking van 1 miljard zielen zal verdubbelen en alle vooral door onszelf veroorzaakte wereldproblemen zullen gaan samenkomen (en waar Europa als een boemerang mee te maken zal gaan krijgen). Wij blijven schijnbaar liever hangen in clichébeelden van hongerende kinderen en zielige (of luie) mensen, terwijl er met al die jongeren en natuurlijke rijkdommen juist enorme potenties zijn.

Een landje als Togo, met Benin ingeklemd tussen regionale grootmachten Nigeria en Ghana, zullen veel mensen al helemáál niet kennen. Natuurlijk is het een arm land, maar wat mij vooral bijgebleven is, zijn de enorme levenslust, hulpvaardigheid, hartelijkheid en openheid van de bevolking, deugden die wij in het rijke Westen steeds meer dreigen te verliezen. Tel daarbij de palmenstranden, de rijke geschiedenis, de geweldige architectuur van de Temberma, de voodoo, het natuurschoon en – jawel – de muziek en er ontstaat een heel ander beeld.

West-Afrika is de regio waar de afrobeat in de jaren ’70 ontstond. Stamvader van het genre is natuurlijk Fela Kuti, die in Nigeria met zijn groep Africa ‘70 lokale yoruba en Ghanese highlife ging combineren met Amerikaanse jazz en funk. De nadruk in dit genre ligt op lange, swingende songs met herhaalde samenzang en polyritmische percussie op conga’s. De teksten zijn sociaal geëngageerd en kaarten allerlei Afrikaanse problemen aan. Via buurland Benin, met Cotonou als muzikaal centrum, bereikte de afrobeat al gauw ook Togo. Elk land voegde er zijn eigen lokale stijlen aan toe, waardoor er een brede waaier aan afrobeatgroepen ontstond. De Togo All Stars, uit hoofdstad Lomé, komen vanavond laten zien hoe zich dat in hun mooie land heeft ontwikkeld.

De nadruk ligt, zoals overal aan de Bocht van Benin, op voodoo. Deze stokoude natuurreligie, waarin de nadruk op geesten- en voorouderverering ligt, is al net zo onbekend en van clichés doorspekt als de rest van Afrika. De Togo All Stars zullen die wereld voor ons iets ontsluiten. Hun debuutplaat komt dit najaar uit op Excelsior Recordings en ze zijn speciaal gevraagd om op Into The Great Wide Open te komen spelen (wat president Gnassingbé persoonlijk aan zijn volk meedeelde!). De Togo All Stars komen in vol ornaat, met blazers en percussionisten en wellicht wat danseressen, want gedanst gaat er zeker worden!

Hippe acts als Vampire Weekend, Foals en TV On The Radio halen uit deze deels vrolijke, deels melancholieke, en altijd hypnotiserende muziek hun inspiratie. En tegenwoordig mengt de jeugd van West-Afrika er Congolese rumba, dancehall en hiphop doorheen, wat samen afrobeats genoemd wordt, mateloos populair in Lagos, Lomé, Accra en ook al in Londen. De muziek van de toekomst, uit het continent van de toekomst? De Ghanees-Engelse artiest Fuse ODG noemt het #TINA: This Is New Africa, bedoeld om het beeld van Afrika naar het positieve te kantelen. Kom ook je wereldbeeld verbreden op dit zwoele feestje in VERA!

T-Ice