Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

The Warlocks

Mon
Jun
26

mainstage Date: Monday, June 26, 2017 Doors: 20:30-22:00 Start: 21:30
Ticket: € 9,00 File under: Indie, Modest Mouse, Rock'n'Roll From: USA Label: Tee Pee Records

Note: Dit is een van de twee Clubkaart shows van juni

MAINSTAGE

Sinds 1998 heeft de bezetting van het neo-psychedelische The Warlocks uit Los Angeles, Californië al uit meer dan 20 personen bestaan. De band draait dan ook om zanger/gitarist Bobby Hecksher, terwijl mede-oprichter en gitarist John Christian Rees zich na een periode van afwezigheid weer bij de band heeft gevoegd. Vanaf het debuut ' Rise and Fall' uit 2001 maakt de band een mix van psychedelica, Velvet Undergound style rock'n'roll, krautrock en shoegaze. Een lijn die loopt van de jaren '60 met The Troggs, The Zombies en The Animals via The Velvet Undergound en Hawkwind naar jaren '80 bands als The Jesus And Mary Chain, Spacemen 3 en My Bloody Valentine om te eindigen bij tijdgenoten als The Black Angels, Spiritualized, Black Rebel Motorcycle Club en Brian Jonestown Massacre.

Die laatste naam is niet zo gek als je bedenkt dat Bobby Hecksher vlak voor het oprichten van The Warlocks nog lid is geweest van BJM. Hecksher groeit op tussen de moerassen van Tampa Bay, Florida en wordt hevig beìnvloed door het rock´n´roll radiostation van zijn grootvader, waar zijn moeder de administratie bijhoudt. Op 16-jarige leeftijd verhuist Hecksher met zijn familie naar Los Angeles, waar hij al snel deel uitmaakt van een aantal gruizige psychedelische fuzz-bands. Hij speelt daarna nog bas op de tweede Beck-plaat 'Stereopathetic Soulmanure', vlak voor diens doorbraakplaat 'Mellow Gold'. Terwijl hij nog in BJM zit richt Hecksher zijn uitendelijke band The Warlocks op, genoemd naar de naam die ooit is gevoerd door bands als The Velvet Undergroun en The Grateful Dead.

Hoewel The Velvet Underground en Spacemen 3 wel als de twee meest duidelijke invloeden gelden voor The Warlocks, is het altijd afhankelijk van de bezetting of het  in de veelal lange nummers meer de krautrock kant of de Hawkwind kant op gaat.  Meestal zijn er drie gitaristen en twee drummers, maar er is ook wel een simpeler line-up van vier leden geweest. Kenmerkend zijn altijd de dronende akkoordenlijnen en de lijzige vocalen van Hecksher met een donkere tekstuele sfeer van drugs en paranoia, terwijl er naast enkele experimentele uitstapjes meestal wel echte songs worden gevormd.

Na de debuutplaat 'Rise and Fall' volgt in 2003 'Phoenix', waarop ook Peter Kember  alias Sonic Boom van Spacemen 3 te horen is. The Warlocks krijgt door deze plaat internationale aandacht en tourt met bands als Black Rebel Motorcycle Club, The Raveonettes en Interpol. Hierna wordt in 2005 'Surgery' uitgebracht op Mute Records, op dat moment in bezit van EMI. Het label wil een 'radio-friendly' plaat, resulterend in kortere songs en meer (60-ies West Coast) pop. Commercieel succes blijft echter uit en The Warlocks komt daarna uit voor het neo-psychedelische Tee Pee Records. Hier pakt de band de draad weer op met de meer donkere platen 'Heavy Deavy Skull Lover' (2007) en 'The Mirror Explodes' (2009, de laatste geproduceerd door Joey Santiago van The Pixies.

Eind 2013 is daar 'Skull Worship' met de meer dronende space-rock van de eerste platen en vorig jaar heeft The Warlocks een lading demo-songs en andere onuitgebrachte nummers opnieuw ingespeeld en uitgebracht op 'Songs from the Pale Eclipse' (2016). De band heeft net met The Jesus And Mary Chain door Amerika getourd en komt nu met een 7-koppige band naar Vera. Dat zou zo maar de meer spacy dronende kant van de band kunnen inhouden, maar The Warlocks speelt elke avond wat het moment ingeeft, dus een west coast psychedelische pop set zou ook kunnen. Of een mix van beide, dat zou wel fijn zijn.

Dikkie.