Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Waxahatchee + Allison Crutchfield and the Fizz

Fri
Sep
29

mainstage Date: Friday, September 29, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 9,00 File under: Laura Stevenson, PJ Harvey From: USA Label: Merge, Miner Street Recordings

Note: Dit is een van de twee Clubkaart shows van september.

MAINSTAGE

Misschien heb je er zelf ooit in één gezeten of ken je mensen die er midden in zitten. Zo'n relatie waarvan beide mensen wel weten dat het niet gaat werken, maar waar ze tegelijkertijd maar geen punt achter kunnen zetten. Katie Crutchfield -de dame achter Waxahatchee- zat ook in zo'n relatie. En daarover gaat haar derde plaat: 'Out in a Storm'.

Break up-albums zullen er altijd wel gemaakt worden -verzin ook maar een betere inspiratiebron- maar voor Katie Crutchfield betekent 'Out in a Storm' meer. Het is haar muzikale doorbraak. Het is de plaat waarmee ze zich op hetzelfde niveau plaatst als Courtney Barnett of Angel Olsen: als zelfverzekerde songschrijver die in staat is eigen onzekerheden te transformeren in even toegankelijke als aangrijpende liedjes.

In tien liedjes analyseert en fileert Crutchfield haar inmiddels beëindigde relatie. Natuurlijk schuilen achter elke break up twee verhalen. Dat weet ze dondersgoed. In het twangy '8 ball' krijgt de tegenpartij er stevig van langs en kiest ze voor zichzelf: “Hey, ik ga ervan door,” zingt ze, “en je laat me verdomme in mijn eigen auto naar Broolyn, New York rijden.” Maar in een volgend liedje slaat de vertwijfeling weer toe en is Katie zich weer heel pijnlijk bewust van haar eigen onvermogen. In 'Sparks Fly' blijft de hele nacht weg om te drinken. Niet omdat het nu zo leuk is, maar omdat ze niet meer huis wil.  

Muzikaal klinkt ze echter zelfverzekerder en krachtiger dan ooit. Op vorige albums klonken haar liedjes nog wel eens wat stuurloos. Alsof de vertwijfeling die ze bezong ook in haar muziek was gekropen. Dat is nu anders. De folkinvloeden uit haar eerdere werk hebben grotendeels plaats opgemaakt voor opgeruimde gitaarrock. Veel nineties-achtige pop, die je meeneuriet voordat je het goed en wel beseft. Single 'Silver' is er zo eentje: catchy gitaarpop met een rauw en emotioneel randje.

Muzikaal heeft producer John Agnello (Dinosaur Jr., Sonic Youth) een aardige vinger in de pap en in de strak spelende band is een plekje voor zus Allison, met wie ze ooit haar eerste bandje oprichtte. Diezelfde Allison Crutchfield trouwens, is ook verantwoordelijk voor het voorprogramma. Allison bracht dit jaar haar debuut 'Tourist in this Town' uit. Een fijne plaat met zonnige pop, wrakke gitaartjes en mooie synths. Het kan niet anders dan dit dit een prachtige avond wordt.

Bart 

 


NB. Dit is een van de twee Clubkaart shows van september. Ook een clubkaart, koop 'm hier!