Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

The Wounded + Sunburn

Fri
Feb
17

mainstage Date: Friday, February 17, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 7,50 File under: Anathema, DOOM, Gothic Metal, Katatonia, The Cure From: NL

MAINSTAGE

Ze bloeden nog steeds, tijd heelt alle wonden behalve The Wounded. Sommige van de luisteraars leefden nog niet tijdens hun oprichting in 1996. Zij slepen voort, dragen de tijd waardig en lieten hun nieuwe album maar liefst 12 jaar rijpen. En ondanks dat ondergetekende wel eens heeft gedacht dat de plaat nooit meer daglicht zou zien is hij er dan toch “Sunset”!

Zoals de voorganger “Atlantic” staat ook deze nieuwe plaat vol met emotionele, epische, melancholische rock met een knipoog naar de metal. De metal/hardrock kant, die vooral in de solo's tot uiting komt. Okay, er staan een paar riffs op  die voorwaarts gaan en de voorliefde voor vooral de symphonic rock verraden, bij The Wounded is het echter niet verweven met allerlei technische mathematische puzzelarij maar nergens gehaaste straight foreward rock.

In de kern zijn het heel herkenbare mineur melodieën, zoals bands als The Cure, Joy Division en heden ten dage Placebo dat doen. Door er een diepe gelaagdheid en soms ruimte te laten voor soundscapes waardoor de tijd stil wordt gezet. Verschillende zanglijnen die soms droog en hard binnen komen en op andere momenten harmonieus in samenzang samenvallen. De hypnotische kwaliteit van de stukken is sowieso een van de speerpunten van The Wounded, wees niet bang de riff nog een keer te herhalen als de oneindigheidswaarde daarvan stijgt, maar in tegenstelling tot Metallica een nummer wel op tijd laten eindigen.

De zang van Marco is onveranderd hartverscheurend en als hij het uitklaagt dan geloven we het. Het laat een soort Robert Smith horen ontdaan van alle franje. Met goede refreinen die blijven steken in hoofd. De akkoorden zijn allemaal heerlijk treurig en regenachtig tot ineens de zon doorbreekt en men met een hoopvolle rock dreun een sprankje vreugde doordringt. Het gaat zelfs nu en dan een beetje richting Marillion als men de new wave aan de kant schuift en de rock laat welig laat tieren.

Het is een uiterst meeslepende en gevarieerde plaat geworden die misschien iets ingetogener is dan zijn voorgangers, maar eigenlijk wel heel erg in de lijn van “Atlantic” doorgetrokken wordt. Er staan stevig rockende nummers op en beladen tranentrekkers en dit alles houd je de gedurende plaat bij de les.

De stuwende gitaren die je een nummer doorloodsen zijn aanstekelijk en komen altijd bekend voor zonder dat je aantoonbaar kunt maken waar ze dan vandaan komen. Ik merkte pas jaren na “Atlantic” uit kwam, er een commercial voorbij kwam met een bijna een op een melodie van een van de nummers. Wat iets zegt over de toegankelijkheid van de melodieën, natuurlijk zijn ze niet van elkaar gebruikt. Maar de muziek van de Wounded heeft die atmosferische kwaliteit wel.

Zo en als je door dit verhaal nog niet weet in welke hoek je moet zoeken zoek dan maar bij Anathema, Katatonia, The Wipers, The Cure, My Dying Bride of Terminus (Drenthe).

- Wounkkel

De avond begint met Sunburn, een doom/stoner metal band uit Nieuw-Amsterdam. In juli 2014 zag deze band het levenslicht tijdens een spontane jamsessie en sinds kort is het debuutalbum uit.