Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Zeke + Black Rodeo

Fri
Jul
07

mainstage Date: Friday, July 7, 2017 Doors: 20:30-22:30 Start: 21:00
Ticket: € 13,00 File under: Hardrock, Motorhead From: USA Label: Relapse Records

MAINSTAGE

Ride with Zeke! Onder dit motto trappen de speedfreaks uit Seattle, Washington USA 'm al bijna 25 jaar op z'n staart. Vol op het gaspedaal en gaan met die hap! Speedpunk op zijn best met halsbrekende tempo's en de kenmerkende opzwepende staccato yells. Af en toe gaat het gaspedaal even een pietsie omhoog en dan wordt het vooral op de latere platen ineens volvette motörpunkmetalhardrock'n'roll.

In 1993 blaast de unieke hardrockende speedpunk van Zeke voor het eerst het publiek omver tijdens het debuutoptreden in thuisstad Seattle. Korte, razende songs in navolging van The Dwarves 'Blood, Guts & Pussy' uit 1990, aangevuld met invloeden van oude helden als AC/DC, Kiss, Iron Maiden, Ramones  en Motörhead en bands als Supersuckers, Nashville Pussy, Antiseen en GG Allin. Vanaf 'Super Sound Racing' (1994) staan op de hoezen altijd afbeeldingen uit de racewereld, die aansluiten op de teksten, die naast seks, drugs en rock-'n-roll over motorracen, dragraces, opgevoerde motorblokken en auto-ongelukken gaan.

Eveneens in 1994 verschijnt de 7" 'Fight In The Storeroom', dat in Vera hartstochtelijk wordt geplugd door DJ Thee Seetz, zodat ook ik kennis maak met het maniakale tempo van Zeke. Dat nummer zal daarna verschijnen op 'Flat Tracker' (1996). In 1998 tekent Zeke bij het bekende punklabel Epitaph en brent daar 'Kicked In The Teeth'  (1998) en 'Dirty Sanchez' (1999) uit. In die tijd tourt Zeke zo'n 200 dagen per jaar. Door de USA, Europa, Japan en Australië, van stadions met 50,000 mensen tot bars met 10 man publiek, altijd spelend of elke show de laatste kan zijn.

Daarna daalt de aandacht iets en verlaat Zeke Epitaph. Het vele touren en het bijkomende drank- en drugsgebruik eist zijn tol. De volgende plaat 'Death Alley' (2001) wordt dan weliswaar uitgebracht op een klein label, maar laat de steeds meer hardrockende metal kant van Zeke zien, waarin het tempo soms iets minder maniakaal is ten gunste van bulldozerende seventies hard rock riffs. Een ideale combinatie van de metal- en punkinvloeden uit verleden en heden. Na een korte pauze in 2003 komt dan in 2004  'Til The Livin' End' uit op metal/noise/hardcore label Relapse, waarop de lijn wordt doorgetrokken met scheurende punk-metal nummers met Motörhead-vibe. In die tijd tourt Zeke ook met Motörhead, volgens Zeke zelf de meest speciale tour die de bandleden hebben meegemaakt. Denk je ook eens in, eerst Zeke en dan Motörhead!

De allerlaatste plaat stamt alweer uit 2005 en is een split met de onlangs gestopte speedrockers van Peter Pan Speedrock uit Eindhoven. In 2007 verschijnt nog de 'Lords Of The Highway' EP op Relapse, maar daarna worden er geen platen meer gemaakt en treedt Zeke nog maar af en toe op. In de USA is de aandacht ook niet altijd zo groot geweest als bijvoorbeeld in Europa. Zo zag ik ze ooit eens in 2000 in Portland, Oregon in een tot club omgebouwd woonhuis, waar het toch echt niet uitverkocht was, terwijl dit nog midden in de Epitaph periode was. In Vera zien we Zeke voor het laatst in 2004 van het podium blazen.

In navolging van 'Death Alley' en 'Til The Livin' End' hadden er van mij nog wel een aantal opvolgers mogen verschijnen en kijk eens aan; er schijnt een nieuwe plaat te zijn opgenomen, die 'Hellbender' moet gaan heten en weer uitkomt op Relapse. Ik ben zeer benieuwd! Maar eerst kun je Zeke na al die tijd weer eens live zien aftrappen op het Vera podium. Op de kickstarter en racen maar!

Als support komt Black Rodeo met uw aller "van Slayer tot Schlager" DJ De Rooie Jager in de gelederen. Een exponent van de New Wave Of Heavy Dutch Speedrock scene die midden jaren 0 het Nederlandse club en festivalcircuit op de kop zet. Een scene waarin bands als The Spades,69 Charger,Wiseguy en de vaandeldragers van de scene Peter Pan Speedrock elk weekend strijden om de titel "de vuigste band van Nederland". Black Rodeo strijdt heldhaftig mee om de prijzen en bewijst met een portie naar heavy-metal neigende "allesmoetkapotpunkrock" dat ze behoren tot de absolute top van het door Peter Pan Speedrock bedachte genre. Na tours met Zeke en Nashville Pussy en het opnemen van een debuutplaat (die nooit uitkwam) gaat de band ten onder aan een andere discipline waarin ze uitblinken, bier drinken. De opnames van de plaat worden weggegooid en ieder van de bandleden gaat zijn eigen weg. Als Pitfest in Erica de band dit jaar uitnodigt om een reünie-optreden te komen spelen, bedenken de bandleden zich niet. Na drie keer oefenen wordt er semi-lollig geopperd dat het leuk zou zijn om nog eens met Zeke te kunnen spelen en zowaar, 3 maanden later valt de digitale uitnodiging van VERA om de support van Zeke te doen in de mailbox en Black Rodeo pakte ook deze uitnodiging gretig aan. "Let's speedrock like it's 2006!"

Voor wie ooit in de jaren 90 de de ‘Sub Pop Triple Bill From Hell’ met The Dwarves, The Reverend Horton Heat en The Supersuckers of de eerdere Zeke concerten heeft meegemaakt, weet dat dit wel eens een wild avondje kan gaan worden. De kaartverkoop gaat hard, dus het valt aan te raden een kaartje in de voorverkoop te halen. Wie helemaal nostalgisch wil doen, koopt een kaartje bij een van de platenzaken, Jongens van Hemmes, Plato of Elpee. Voor die laatste is het een van de laatste gelegenheden de legendarische winkel in de Oosterstraat te bezoeken, voordat Elpee verhuist naar een nieuwe lokatie.

Bijpassende muzikale omlijsting op deze avond word verzorgd door ondergetekende.

Dikkie.