Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Grunn Rockumentary Night

Tue
Jul
04

zienema Date: Tuesday, July 4, 2017 Doors: 20:00-20:30 Start: 20:30
Ticket: € 6,00 Discount: € 5.00 File under: groningen, Rock, special From: NL

Note: Digitaal, +/- 90min

ZIENEMA

Helaas wordt de kortfilm DOWNSTAGE: A Good Night Out niet vertoond. De regisseur en maker van de film krijg hem helaas niet op tijd af voor dinsdag. In plaats daarvan vertonen we Little Ritz & his Rocking Butterflies.

Filmmaker Roeland Dijksterhuis nam samen met Stichting Filmcollectief Groningen het initiatief om in 2017 tien korte documentaires te maken die het muzikale erfgoed van Groningen in kaart brengen. VERA Zienema vertoont er vanavond zes in een 90 minuten durend avondprogramma. Makers zijn aanwezig voor korte q&a’s en na afloop speelt er een fijne band in de Kelderbar: oet grunn natuurlijk!

1. LITTLE RITZ & HIS ROCKING BUTTERFLIES
Eind jaren vijftig, als de meeste Nederlandse jongens nog ‘gewoon’ accordeon spelen, wordt in Groningen een van de allereerste rock ’n rollbands opgericht door een stel Indonesische jongens en een meisje. Waar de band begint in het legendarische jeugdhonk ’t Krotje, wordt Little Ritz and his Rocking Butterflies al snel ongekend populair en schoppen ze het zelfs tot een optreden op nationale televisie. Zelfs over de grens worden ze nog altijd gezien als de band die de Duitsers kennis liet maken met de rock ’n roll. In de Rockumentary van Koen van Krimpen wordt een hommage gebracht aan de Indische vaandeldragers van de rock ’n roll.

2. VICTORS VILLAGE
Hoe moeilijk is het om als Oost-Groningse band door te breken in de landelijke muziekscene? Heb je misschien een voordeel door in de luwte te opereren? Of ben je bij voorbaat al kansloos voor een nationale doorbraak? Victors Village gaat over de gelijknamige band die in 2013 werd opgericht in Winschoten door Richte Westerman en Basz de Jonge.

3. OPEN THE GATE
In 1986 neemt de Groninger heavy metalband Vortex de single 'Open the Gate' op. Het nummer wordt direct een hit; de in Bourtange opgenomen videoclip wordt zelfs gedraaid op het Engelse Sky Channel en MTV. In Groningen worden zanger Jurjen 'Thundervox' Tichelaar en gitarist Martjo 'Whirlewolf' Brongers nageroepen op straat en een grote doorbraak lijkt binnen handbereik. In de tweede helft van de jaren tachtig wordt klassieke heavy metal echter steeds minder populair en Vortex is al zo'n vreemde eend in de bijt in Groningen, met hun theatrale uitstraling, schmink en nepbloed. Toch trekken de eigenzinnige jongens van Vortex zich nergens wat van aan.

Dertig jaar later blikken Jurjen en Martjo terug op het ontstaan van het nummer dat hun lijflied is geworden. Tot op de dag van vandaag moet 'Open the Gate' bij elk concert gespeeld worden. Een Rockumentary over hoe een liedje een klassieker wordt, over hoe gewoon niét gek genoeg is en over altijd blijven doen wat je leuk vindt.

4. COME CORRECT
Eind jaren tachtig is het Groninger dorp Stadskanaal een broeinest voor hiphop. Een grote groep jongeren, bijna allemaal kinderen van arbeiders in de Philips-fabriek, houdt zich intensief bezig met breakdance, rappen, graffiti spuiten en beats maken. Voormalig jeugdsoos De Kwinne is het creatieve centrum waar de jongeren in die tijd samenkomen en gedachten, maar vooral muziek, met elkaar uitwisselen.

In Come Correct gaan Knoalster hiphoppers James Serra en Geugie Hoogeveen nog een keer langs bij de oude crew van breakdansers, graffitiartiesten en beatmakers. Wat voor rol speelde hiphop bij het opgroeien in Stadskanaal? En welke invloed heeft de voormalige Philips-fabriek op hun wereld gehad? You gotta Come Correct!

5. TURN IT ON: A Tribute to Harry Rijnbergen
‘Een van de allerbeste songwriters die Nederland ooit heeft voortgebracht’, aldus Jacob Ter Veldhuis in dit eerbetoon aan Ro-d-Ys-frontman Harry Rijnbergen. Ook op andere muzikanten, waaronder Tim Knol en Bert Hadders, hebben zijn liedjes grote invloed gehad. De Ro-d-Ys bestonden slechts drie jaar. Maar deze beatgroep wist tussen 1966 en 1969, onder leiding van zanger/gitarist en componist Harry Rijnbergen, grote indruk te maken.

‘Take her Home’ en ‘Just Fancy’ werden top-10 hits. Ook na het Ro-d-Ys-tijdperk blijft Rijnbergen nummers schrijven. Zijn composities werden opgenomen en uitgebracht door o.a. Herman Brood enThe New Adventures. Gitarist en fan Arnold Nieborg gaat in ‘Turn it On’ bij Rijnbergen op bezoek. Een bijzondere ontmoeting tussen twee muzikanten uit verschillende tijdperken.

6. REPETITION WORKS: De opkomst van repetitiecomplex Het Viadukt
In maart 2017 sluit oefenhok Het Viadukt voorgoed zijn deuren. Het oefencomplex aan de H.L Wicherstraat moet wijken voor de komst van de Zuidelijke Ringweg. De sloopkogel maakt daarmee een einde aan 35 jaar herrie onder de snelweg van Groningen. Het Viadukt opent begin jaren tachtig zijn deuren nadat het pand aan de H.L Wicherstraat eerder was gesloten vanwege drugsoverlast. Er is in die tijd een enorme schaarste aan betaalbare oefenruimten, een behoefte waar de beheerders en vrijwilligers van Het Viadukt graag op anticiperen. Gaandeweg groeit het Viadukt uit tot een ruimte waar muzikanten samenkomen en vooral veel herrie kunnen maken.

In Repetition Works blikken oud-beheerders, muzikanten en vrijwilligers, voor de sloopkogel door het gebouw gaat, nog één keer terug op Het Viadukt. Met 120 bands die er repeteren, een bar waar iedereen elkaar kan ontmoeten en waar bezoekers en muzikanten een gezamenlijke belangstelling voor muziek delen. Dat levert mooie momenten op.

 


In de pers:
- Click't: Drama in 10 documentaires over Groninger popmuziek