Calendar

m d w d v z z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

I Am Not a Serial Killer

Tue
May
30

zienema Date: Tuesday, May 30, 2017 Doors: 20:00-20:30 Start: 20:30
Ticket: € 6,00 Discount: € 5.00 File under: drama, horror, thriller From: Ireland, United Kingdom

Note: HD-digital, 104 minutes, English, Dutch subtitled

ZIENEMA

DUTCH (English text below)
Puber John loopt bij de psychiater voor zijn morbide fantasieën. Misschien ook niet zo raar, als je ziet wat voor bijbaantje hij heeft: assistent in het mortuarium van zijn moeder en tante. En dus is het ook niet zo gek dat hij bovenmatig geïnteresseerd is in een mysterieuze golf van moorden die hartje winter zijn woonplaats teistert. Met voldoening ziet John dat de business van het familiebedrijf begint te floreren, maar naarmate de lijken zich opstapelen kun je als kijker ook zijn rol niet meer negeren. Dit semi-realistisch portret (heerlijk gruizig door de 16mm opnamen) van een door onheil bezocht doorsnee Amerikaans provinciestadje werkt naar een finale toe met het hoogst denkbare WTF-gehalte.

Het staat bekend als de Macdonald-triade: drie kenmerken waaraan 95 procent van de seriemoordenaars voldoet. Bedplassen na je vijfde, brandstichting en dierenmishandeling zouden volgens de theorie voorbodes zijn van moorddadig gedrag op latere leeftijd. Het zijn kenmerken die de zestienjarige John Wayne Cleaver (gespeeld door Max Records, bekend van Where the Wild Things Are) stuk voor stuk kan afvinken. Sociopathie, luidt de officiële diagnose. Om zijn gedrag onder controle te houden legt Cleaver zichzelf strikte regels op. “If I’m thinking about hurting a person, I’ll just give them a compliment”, vertelt hij tijdens een sessie met zijn therapeut. Ook zijn bijbaantje in de begrafenisonderneming van zijn moeder zorgt voor een uitlaatklep.

Met I Am Not a Serial Killer levert regisseur Billy O’Brien een geslaagde verfilming af van Dan Wells’ succesvolle young adultroman. Heerlijk, zo’n film waaraan bijna alles klopt. Het script weet de meeste valkuilen te omzeilen. De toon is donker, maar niet kil, met veel ruimte voor wrange humor. De cast is fenomenaal. Goed beschouwd wijkt Cleaver niet veel af van de gemiddelde tiener (wie fantaseerde er vroeger niet over om pestkoppen een kopje kleiner te maken), maar Records laat hem broeien onder de oppervlakte. Je gelooft dat er iets mis is met deze jongen, die soms shockeert en soms zo kwetsbaar is dat je hem een knuffel wil geven.

ENGLISH
John Wayne Cleaver is dangerous and he knows it. He is 16 and helps his Mum and Aunt at the family mortuary. John is obsessed with serial killers but really doesn't want to become one. So for his own sake and the safety of those around him he lives by rigid rules to keep himself "good" and "normal". When somebody starts murdering people in John's small MidWest town, he has to investigate and risk letting his own dark side out in order to stop the killer. But without his rules to keep him in check he might be more dangerous then the monster he is stalking. As the icy winter tightens its grip on the community a deadly supernatural game of cat and mouse ensues.

I Am Not a Serial Killer (Billy O'Brien, IE/GB 2016)