Calendar

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Movies That Matter: Raving Iran

Tue
May
09

zienema Date: Tuesday, May 9, 2017 Doors: 20:00-20:30 Start: 20:30
Ticket: € 6,00 Discount: € 5.00 Presale: SOLD OUT // UITVERKOCHT File under: documentary From: Zwitserland

Note: Digitaal, 85 min, Persian, English, German, featuring English subtitles

ZIENEMA

Dr. Nikolsky from the Middle Eastern Studies department of RUG will join us to give us a broader perspective and material for a discussion.

DUTCH (English text below)
Arash en Anoosh dromen van een carrière als techno-dj’s, maar dat is in Iran zo goed als onmogelijk. Dus draaien ze op illegale feestjes en proberen ze hun album bij platenzaken ‘onder de toonbank’ te verkopen. Na een arrestatie lijkt hun toekomstdroom te vervliegen, maar dan biedt een uitnodiging om op te treden op een groot dancefestival in Zwitserland nieuwe kansen.

Techno-dj’s Arash en Anoosh willen dolgraag geld verdienen als echte muzikanten, maar voor de muziek die ze maken is er in hun land Iran weinig plaats. Toch wagen ze het erop een album te produceren. Ze hebben een hoesontwerp gemaakt, maar omdat die een afbeelding van een schedel en Engelse teksten bevat, vinden ze bijna geen drukker bereid het af te drukken. Wanneer het ze dan eindelijk lukt om de cd gedrukt te krijgen, stuiten ze op het volgende probleem: niemand is zo gek om de muziek te verkopen. Eigenaren van muziekwinkels zeggen vaak bezoek te krijgen van de politie en sommige hebben al meerdere keren hun zaak moeten sluiten. Niet alleen komt het albumontwerp door geen enkele controle, de muziek die ze maken is streng verboden en het feit dat er een vrouw meezingt is ook uit den boze. Ook het draaien op feestjes en festivals valt niet mee: alles moet ondergronds en illegaal.

Wanneer een van hen tijdens een illegaal feestje wordt gearresteerd en opgesloten, zakt de moed ze in de schoenen. Hun droom van een leven vol muziek en vrijheid drijft ze ertoe te willen vluchten. Ze overwegen de mogelijkheden om illegaal het land uit te gaan, maar dan komt er een officiële uitnodiging van een groot technofestival in Zwitserland.

ENGLISH
Arash and Anoosh dream of a career as techno DJs, but this goal is virtually unattainable in Iran. So they mix at illegal rave parties and try to sell their album ‘under the counter’ in record shops. Their dream seems to vanish after one of them is arrested, but then an invitation to perform at a major dance festival in Switzerland opens up new perspectives.

Techno DJs Arash and Anoosh yearn to make a living as full-blown musicians. But Iran provides no fertile soil for the music they make. Nonetheless, they decide to produce an album, but printing businesses are reluctant to print its cover design, which features a skull and English lyrics. When they finally succeed in getting the CD printed, the next problem lies ahead: no record shop owner is reckless enough to sell the album as they are frequently subjected to police controls and some face repeated closure orders. Apart from the album’s design failing to meet the requirements, the music itself is strictly forbidden, all the more since a woman sings along on the disc. Mixing at underground and illegal parties and festivals is an alternative, but a very difficult one.

When one of them is arrested at an illegal party and put in prison, despair sets in. In order to keep the dream of a life filled with music and freedom alive, they consider leaving the country illegally. But then an official invitation from a major techno festival in Switzerland arrives.

Raving Iran (Susanne Regina Meures, CH 2016)


Over Movies That Matter

Movies that Matter is een stichting die als doel heeft bewustwording te creëren rondom mensenrechten en duurzaamheid onder een brede doelgroep. Movies that Matter gelooft in de kracht van cinema als instrument om onverschilligheid te bestrijden. Film heeft immers meer dan ieder ander medium het vermogen ogen te openen. Het kan aanzetten tot invoelen en meevoelen, tot nadenken en napraten. Dat maakt film een uitstekend middel om mensen bewust te maken van het belang van mensenrechten en duurzaamheid en het debat daarover aan te wakkeren.In het On Tour-programma trekken jaarlijks van oktober tot en met mei acht films (die op het Movies that Matter-filmfestival werden vertoond) langs negentien verschillende theaters verspreid over heel Nederland. Elke maand is er dus een spraakmakende speelfilm of documentaire, gecombineerd met inleidingen of nagesprekken met inspirerende gasten.