Wat een waanzinnig goed concert gaf Big Ups in 2014 in VERA! Er waren veel te weinig mensen, maar de gelukkigen die erbij waren prezen in de Poll deze show de hoogte in, met een prachtige 6e plek als eindresultaat. Ook ik heb ze een 10 gegeven; dit was echt één van de beste optredens van dat jaar. Daarnaast had ik hun debuutplaat ‘Eighteen Hours Of Static’ ook al op 1 gezet in de categorie ‘Beste Plaat van het Jaar’. Wat een overdonderende, boeiende, vet rockende band kwam hier ineens uit het niets opzetten!

Big Ups speelt een intense mix van posthardcore en noisey punkrock. De gitaren en bas zijn flink omlaag gestemd, de zang is afwisselend schreeuwend en spoken word-achtig. Ze doen denken aan fijne bands als Shellac, The Jesus Lizard, Slint en Fugazi, dus dat moet de (oudere) VERA-ganger zeker aanspreken. Maar ook als je nieuwere bands als Cloud Nothings of METZ gaaf vindt, moet je dit niet laten schieten. Net als voorgenoemde bands weet Big Ups perfect de spanning op te bouwen en die vervolgens –en soms onverwachts– explosief te laten ontladen, zonder zich aan het standaard couplet-refrein-coupletschema te houden.

Daarbij klinkt de opgekropte frustratie van zanger Joe Galarraga gemeend en oprecht. Je verstaat amper een reet van zijn teksten maar van wat je over kapitalisme en sociaal onrecht mee krijgt, merk je dat dit kwartet uit Brooklyn, New York het hart op de juiste plek heeft. Waar op het debuut amper een half uur was gereserveerd voor 11 songs, doet de nieuwe plaat ‘Before A Million Universes’ bijna drie kwartier over 13 liedjes. Iets meer ruimte voor verdieping dus. Niet elk nummer is even sterk, maar als ze de typische Big Ups-song ‘Contain Myself’, het felle ‘Capitalized’, het spannende ‘Feathers Of Yes’, het dreigende ‘National Parks’ of van hun debuut het onovertroffen ‘Wool’, het punky ‘Goes Black’, het grimmige ‘Justice’ of het zompige ‘Body Parts’ spelen, komt het met die moshpit helemaal goed. Zorg dat je er middenin staat!

T-Ice

Big Ups - "Justice" (Official Video)