Het is altijd fijn, zo'n gebeurtenis die je dag extra fleur geeft. Een berichtje in je mailbox dat Prong terugkeert naar VERA bijvoorbeeld! De thrash metal huisfavoriet doet 28 augustus de Oosterstraat aan, daar waar ze sinds 1989 zeven keer eerder stonden. Toen verpletterden ze al, in 2003 bemachtigden ze (eindelijk) die dikverdiende pollwinst die ze vereeuwigde als Beste Concert boven de bar in de zaal. Niet voor niets liep programmeur Peter 'PePr' Weening jarenlang met een Prong petje op z'n hoofd, zijn pseudoniem komt van Peter/Petje Prong.

Een band met historie dus. Gitarist en zanger Tommy Victor was in de jaren 80 actief als geluidsman in de roemruchte club CBGB, zo'n beetje de bakermat van de Amerikaanse punk. Samen met ex-Swans drummer Ted Parsons en CBGB-portier Mike Kirkland richt hij in 1986 Prong op, waarmee het trio de hardcore- en noise-invloeden vermengen met thrash metal en industrial en uiteindelijk belandden in de kenmerkende staccato groove die bands als Nine Inch Nails, Marilyn Manson, Pantera en White Zombie ernstig heeft beïnvloed.

Dik drie decennia later staat Prong nog steeds als een huis. Ook de afgelopen jaren hebben de mannen verre van stil gezeten, tussen 2014 en 2017 verschenen vier albums plus een live-registratie.

Prong - Snap your fingers, snap your neck
Prong - Revenge Best Served Cold (official)