Het begint je wellicht op te vallen, maar de laatste jaren staat er steeds meer niet-Westerse muziek op de planken in VERA. Of ja, wat is niet-Westers? Het is misschien eerder zo dat er steeds meer cross-overs staan tussen traditionele muziek en pop of rock, een gevolg van de globalisering, dat onder andere tot uiting komt in vernieuwende muziek. En laat dat nou net ons kopje thee zijn.

Vanavond zie in je in deze serie Zhaoze, een post- en progressive rockband uit Guangzhou, China. Deze stad kent ongeveer evenveel inwoners als Nederland en ligt tegen Hong Kong aan, misschien een extra reden dat verschillende invloeden sneller samen smelten.

Zhaoze staat bekend om hun unieke sound, waarin de Guqin, een traditioneel Chinees snaarinstrument centraal staat. De dromerige instrumentale muziek, afgewisseld met hevige uitbarstingen en klassieke elementen doen denken aan Mogwai, maar bandleider Hoyliang vindt zelfs dat te mainstream en duikt liever nog meer in de experimentele kant van het postrock spectrum.

Na enkele wereldtournees, waarbij vooral festivals werden aangedaan, heb je als avontuurlijke muziek liefhebber nu de kans ze in VERA te zien.

Zhaoze - Intoxicatingly Lost (MV) / 沼澤《沉醉不知處》MV
Zhaoze-Early Bird+Flying Pig(The Relativity of Space and Time)