Moon Duo + Dodde

Mon
Apr
03

mainstage Date: Monday, April 3, 2017 Doors: 20:00-22:00 Start: 20:30
Ticket: € 12,00 File under: lorelle meets the obsolete, Night Beats, psychedelic rock, Wooden Shjips From: USA Label: sacred bones

MAINSTAGE

In Oktober 2012 speelde het psychedelische rockduo Moon Duo hier voor het laatst op het Vera podium. Met een berg effectpedalen weet gitarist Ripley Johnson een scala aan klanken de zaal in te sturen, ondersteund door de stuwende percussie en keyboardklanken van Sanae Yamada. Ondanks het experimentele karakter van de cooldronende, duistere spacetracks weten de twee er door pakkende fuzzriffs, loops en vocalen toch echte (rock)songs van te maken. Er is sindsdien een en ander veranderd rond de band. Niet alleen is het in 2009 in San Francisco opgerichte duo verhuisd naar de coolste stad van de USA, Portland Oregon, maar is het tegenwoordig eigenlijk een trio met de komst van drummer John Jeffrey. Maar wees niet bang, drastisch is de sound van Moon Duo daardoor niet veranderd.

Wel klinkt Moon Duo op de nieuwste plaat 'Occult Architecture Vol 1' (2017) daardoor voller en organischer, terwijl de synth- en keyboardklanken van Yamada iets meer op de voorgrond treden. De karakteristieke motorische beats zijn eigenlijk niet veranderd door het gebruik van een levende drummer. John Jeffrey gebruikt veelal de motorik beat van collega-drummer Jaki Liebezeit van Can, die de synthetische sound van drum machines imiteert. Zoals de naam van de plaat al doet vermoeden, volgt er binnenkort ook een 'Occult Architecture Vol 2', gebaseerd op de Chinese Yin en Yang theorie. Vol 1 is de vrouwelijke, duistere Yin variant, geïnspireerd door occulte literatuur en de winter in het noordwesten van Amerika. De plaat staat derhalve vol duistere tracks met een behoorlijke dosis Suicide. Vol 2 wordt de mannelijke, lichtere Yang kant van het verhaal, geïnspireerd door de lente en de zomer en komt binnenkort uit.

“The concept of the dark/light, two-part album came as we were recording and mixing the songs, beginning in the dead of winter and continuing into the rebirth and blossoming of the spring. There’s something really powerful about the changing of the seasons in the Northwest, the physical and psychic impact it has on you, especially after we spent so many years in the seasonal void of California. I became interested in gnostic and hermetic literature around that time, especially the relationship between music and occult qualities and that fed into the whole vibe.”

Moon Duo is oorspronkelijk begonnen als zijproject van Wooden Shjips gitarist Ripley Johnson om samen met zijn vriendin Saena Yamada tracks uit te werken, die niet helemaal bij Wooden Shjips passen. Geïnspireerd vooral door het legendarische free jazz duo John Coltrane en Rashied Ali en duo's als sixties krautspace-pioniers Silver Apples en synthpunk- pioniers Suicide gaan de twee aan de slag. Ze weten een eigen weg te vinden, die ergens door een hard spacend landschap slingert waar naast Silver Apples en Suicide bands huizen met illustere namen als Hawkwind, Royal Trux, Kraftwerk en Spacemen 3.

Platen als 'Mazes' (2011), 'Circles' (2014), 'Shadow Of The Sun' (2015) en nu het 'Occult Architecture' tweeluik vormen de logboeken van deze hallicunerende, kosmische reis, waarbij per plaat de songs naar een hoger nivo worden gestuwd. Instappen maar!

Niet alleen de geest van de onlangs overleden Jaki Liebezeit zal deze avond rondwaren, maar vooral ook die van de vorig jaar overleden Alan Vega, wiens Suicide ook in de muziek van Dodde een grote rol speelt. We kennen André Dodde hier natuurlijk allemaal als de virtuoze organist van legendarische Groninger garagebands als The Firebirds en Green Hornet en orgelrockband Das Audio Combo. Als Dodde gaat hij er solo op los met zang over zijn eigen Hammond orgelmuur, aangevuld met beats en synthklanken uit zijn Moog. Een soort van ultracoole garage meets Suicide. Ondergaan die hap is het devies!

Dikkie.