17 Filles (Delphine & Muriel Coulin 2011)

De economische crisis grijpt steeds verder om zich heen. De jeugdwerkeloosheid groeit en de toekomst voor jongeren ziet er alles behalve rooskleurig uit. Wat doe je dan als zeventienjarig meisje met je vriendinnen? Precies, je besluit massaal zwanger te worden. Klinkt gek? In 2008 is precies dit gebeurd in een plaatsje in de Verenigde Staten.

De zussen Coulin namen dit nieuwsbericht als aanleiding voor hun iets andere coming-of-age verhaal en verplaatsten de gebeurtenissen naar het door het economisch moeilijke klimaat geteisterde Franse kustplaatsje Lorient.

Wanneer de populaire Camille ongewenst zwanger raakt, weet ze haar vriendinnen snel van het idee te overtuigen dat een ‘groepszwangerschap’ misschien de enige uitweg is uit hun troosteloos bestaan. En niet alleen voor hen, maar uiteindelijk voor de hele gemeenschap, want hun idee is er een van groot idealisme: als de goede mensen nou meer kinderen krijgen, kunnen die het straks opnemen tegen al het slechte in de wereld en er een mooiere plek van maken. Snel blijkt echter dat achter dit ideaal een veel hardere werkelijkheid schuil gaat en blijken de zwangerschappen een schreeuw om aandacht en respect.

De regisseurs weten deze botsing van idealen en realiteit overtuigend neer te zetten door niet alleen het solidaire geheel te laten zien, maar ook in te zoomen op de persoonlijke onzekerheden van sommige meisjes en daardoor de schaduwkanten van hun keuze zichtbaar te maken. De voor een groot deel onervaren actrices zorgen hierbij voor een authentiek beeld.

En zeventien jonge mooie meisjes leveren natuurlijk ook prachtig beeld op. Zoals de mooie, bijna surrealistische taferelen van allemaal zwangere buiken in het water of de uitgelaten feestende meisjes die eigenlijk nog kinderen zijn. Deze tegenstrijdigheid hebben de zussen Coulin mooi weten te verbeelden. Eveneens als de vastberadenheid van de dames. De Volkskrant vat het mooi samen: “Dromende meisjes zijn niet te stoppen.” Laten we daarom hopen dat de economische crisis niet al te lang meer duurt, voordat dit soort idealisme ook voor Nederlandse jongeren de laatste redding lijkt. Aan de andere kant, als het zulke mooie beelden oplevert…

Birte.