Het is weer Serious Talent time! Twee beloftes van muziekzender 3FM mogen hun kunsten komen vertonen in Vera om ons ervan te overtuigen dat we ze de komende jaren goed in de gaten moeten houden. De eerste editie van 3FM Serious Talent on Tour bracht in 2011 al Handsome Poets, Chef’Special en The Hype, in 2012 gevolgd door Ed Struijlaart, Chagall en A Polaroid View. Voor deze derde editie is gekozen voor slechts twee acts, een singer-songwriter en een rockband: Mattanja Joy Bradley en The New Shining.

Mattanja Joy Bradley is sinds 2006 frontvrouw van de Tilburgse blues & rootsband Bradley’s Circus, waarmee ze diverse internationale tours heeft gedaan, maar daarvoor had ze al jaren door Europa gezworven met haar eigen liedjes. Haar grote mond en no-nonsense mentaliteit hebben haar destijds (naast een paar nachtjes in de gevangenis) onder meer een support-slot voor Amy Winehouse bezorgd op een festival in St. Lucia. Sinds kort is Bradley weer wat actiever als solo-artiest. In 2012 behaalde ze de finale van het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Kort daarvoor had ze haar eerste single ‘Beautiful Imperfections’ uitgebracht, wat een radiohitje werd en 3FM deed besluiten haar meteen tot Serious Talent te bombarderen. Afgelopen januari trad ze op Noorderslag op (met begeleidingsband) en in april won ze nog even een Dutch Blues Award voor beste zangeres. Haar debuutplaat moet tijdens de 3FM-tour verschijnen.

Ook The New Shining gaat al een tijdje mee. De Rotterdamse band bestaat al sinds 2006, was reeds in 2009 Serious Talent, is daarna enige jaren vast voorprogramma geweest voor Golden Earring en heeft al een paar studioalbums op zijn naam staan. Maar door de dubbeluitgave Stripped / Full Circle vorig jaar, waarmee de band tegelijk een rockplaat en een volstrekt akoestisch album afleverde, is The New Shining ineens weer helemaal hot. Vooral de akoestische arrangementen oogstten veel lof, onder anderen van radiogrootheid Frits Spits en mister 2 Meter Sessies himself: Jan Douwe Kroeske, die een grote internationale toekomst ziet weggelegd voor de Rotterdammers.

Twee sterke acts dus vanavond, met jaren ervaring. Je gaat je haast afvragen hoe lang zo’n term ‘talent’ eigenlijk kan blijven gelden. Maar ach, wat maakt het uit. 3FM Serious Talent on Tour blijft een mooie gelegenheid om kennis te maken met beloftes uit het wat hitgevoeliger segment van de Nederlandse popscene, voordat ze ongetwijfeld de festivals gaan bestormen. Niks mis mee.

Weedebee