50/50 (Jonathan Levine, USA 2011)

Adam Lerner is 27 als hij krijgt te horen dat hij een zeldzame vorm van kanker heeft. Tijdens zijn chemotherapie wordt hij door zijn vriendin in de steek gelaten. Leuke film? Ja, heel erg leuk. Schrijver Will Reiser, op wiens leven de film is gebaseerd, heeft op aanraden van zijn vriend Seth Rogen het script geschreven. Het is dus een persoonlijk verhaal en Seth Rogen speelt min of meer zichzelf als de vriend van Adam. 50/50 is daarom misschien nergens smakeloos als het met humor het verhaal van de ziekteverloop vertelt. De film balanceert erg mooi tussen de lach en de traan, beide versterken elkaar dus en dat is precies wat dit soort films horen te doen.

De film heeft een ijzersterke cast met Joseph Gordon-Levitt als Lerner, Anjelica Huston als zijn overbezorgde moeder, Anna Kendrick als zijn therapeute, Bryce Dallas Howard als de vriendin en zoals gezegd Seth Rogen, in wat mij betreft zijn beste rol tot nu toe, als beste vriend Kyle. Hierbij moet ik wel toegeven dat Howard's rol wat ééndimensionaal is, maar de actrice speelt met wat haar aangeboden is. Philip Baker Hall en Matt Frewer als kankerpatiënten met een wat meer voorspelbare leeftijd zijn mooie ijkpunten voor Lerner terwijl hij tegen zijn ziekte vecht.

Het mooiste aan deze film vind ik de kleine scenes waar de film rijk aan is. Bijvoorbeeld als Lerner, met behulp van Kyle zijn hoofd kaalscheert. Deze scene is bijna in zijn geheel geïmproviseerd en aangezien Gordon-Levitt inderdaad zijn hoofd kaalscheert in één keer geschoten. Maar de film kent nog veel meer van dit soort intieme, kleine momenten. Hierdoor is 50/50 een film met weliswaar galgenhumor, maar wordt de film nooit zwartgallig. Diezelfde momenten zorgen er ook voor dat ik over mijn Rogen-vermoeidheid(stoner-klootzak met een gouden hart, daar is 'ie weer)kon heenstappen. 50/50 werd door de pers erg goed ontvangen en heeft heel wat prijzen gewonnen, waaronder meerdere voor het script. Had de film ook een Oscarnominatie moeten ontvangen? Als de sympathieke maar wel erg luchtige film Bridesmaids er één kreeg dan had 50/50 er zeker ook voor in aanmerking moeten komen wat mij betreft. Kom en oordeel zelf. Of kom gewoon om vrolijk te huilen.

Remy