65DaysofStatic heeft door de jaren heen veelvuldig z'n gezicht in Nederland laten zien, en heeft daarbij, zo nu en dan, ook Vera aangedaan. Maar bij elk bezoek, op welk podium ook, is 65DaysofStatic een beleving. Ook al heb je ze meerdere keren voorbij zien komen. Hun combinatie van explosieve postrock en electronica, en de manier waarop ze dat live brengen, blijft een genot om naar te kijken en te luisteren. Want de band speelt bijzonder strak (heel belangrijk), in een aanzienlijk tempo (interessant), waarbij ze veel aandacht blijven houden voor de vele subtiliteiten en details.

Dit viertal uit Sheffield is met de meest recente plaat 'Wild Light' inmiddels vijf studioplaten onderweg en heeft een door de jaren heen een compleet eigen geluid gecreëerd. Je herkent 65DaysofStatic uit de duizenden postrockbands die onze wereld rijk is. Grotendeels vanwege de combinatie van een duidelijke rockbasis (gitaar, bas, drums) en opwindende electronica (samples, toetsen, beats). Een ander kenmerk: de totale overgave van de band aan ‘het geluid’. Tuurlijk, daar staan ze niet alleen in, maar de manier waarop 65DaysofStatic zich dompelt in hún woud van geluid, zonder richting en doel te verliezen, is bijzonder. Want waar bands als Explosions in the Sky nummers veelal naar een duidelijke, maar bijzonder mooie en grote muzikale climax toewerken, stopt 65DaysofStatic meerdere climaxen in één nummer of wordt één climax uitgerekt tot een geheel nummer. Waarbij niet elke stap even helder en zonneklaar is, maar de stappen wel puik in het geheel passen. Om het explosieve te verstevigen vult een 'echte' drummer de electronische, Aphex Twin-achtige beats aan, wat ook voor die eigen smoel van 65DaysofStatic zorgt.

Toegegeven, de band heeft door de jaren heen steeds meer tijd en ruimte genomen om het punt te maken. Neem een plaat als 'We Were Exploding Anyway' (2010). Vergeleken met het onovertroffen debuut 'The Fall of Math' (2004) heeft het minder math-achtige postrock, maar bevat het meer fijne, dansbare beats en zijn de gedreven nummers gevuld met spannende electronica. Maar altijd op de manier die je van de band kent.

Want 65DaysofStatic wijkt nauwelijks van het pad dat ze zelf hebben gebaand, waardoor het niet uit de lucht komt vallen dat, net als voorgaande platen ook 'Wild Light' een geweldige trip van geluid is. En ook nu moet je het zonder echte uitschieters doen; de plaat in z'n geheel is het verhaal van de band. Noem het voorspelbaar, maar ook 'Wild Light' is, net als zijn voorgangers, van hoog niveau en daarbij uiterst opwindend. En het bevat (opnieuw) een spervuur van energie.

De band is live, zoals gezegd, een beleving. Altijd uitdagend en altijd goed. Met een nieuwe plaat op zak, zal de band het zich niet toestaan je teleur te stellen. Kom dus langs en laat je weer overdonderen door dat wat 65DaysofStatic al jaren met veel overtuiging brengt. En geniet er van.