900 Dagen (Jessica Gorter, 2011)

Het beleg van Leningrad (Russisch: блокада Ленинграда; Blokada Leningrada) is de 900-daagse belegering van de Sovjet-Russische stad Leningrad, tegenwoordig Sint-Petersburg, door Duitse troepen aan het oostfront van de Tweede Wereldoorlog. 29 maanden geïsoleerd van de buitenwereld moesten 3 miljoen inwoners zien te overleven.

Jessica Gorter, regie, schetst aan de hand van vrijgegeven archiefbeelden en interviews met overlevenden welke ontberingen de bewoners hebben moeten doorstaan. Zoals wij de ‘hongerwinter’ kennen, waarin met bloembollen op onconventionele wijze de honger werd bestreden, zo namen de inwoners van Leningrad in de ijzig koude winters hun toevlucht tot schoenzolen, aten huisdieren en zelfs elkaar op.

Het beleg kent een onverwerkt karakter – pas nu komen de verhalen los van de laatste overlevenden, waar geen ruimte voor was in de mythe van de propaganda-machine die Rusland heet. Door de koppeling van de beelden van toen en de verhalen van nu ontstaat een emotionele reconstructie en indringend portret van een diep weggestopt stukje Russische geschiedenis. Op het Idfa-festival 2011 won Jessica Gorter de prijs voor Beste Documentaire. 

Steven