Deerhunter, zonder meer één van de meest enerverende bands van de afgelopen - pak 'em beet - zes jaar, komt terug naar VERA. Kort voordat ze de schijnwerpers op zich kregen gericht, stond Deerhunter hier al twee keer; ten tijde van de klasse plaat 'Cryptograms' en aan de vooravond van de fantastische doorbraakplaat 'Microcastle'. Daarna trad de band, bij de vele bezoeken aan Nederland, voornamelijk in de randstad op; veelal in Amsterdam. Geen punt, hoor. Verre van. Maar als je voorman Bradford Cox tegen kwam en VERA kwam ter sprake, straalde er enthousiasme uit zijn ogen: VERA laat zijn hart sneller kloppen.

Dat Deerhunter de weg naar VERA weet terug te vinden, is dus niet verwonderlijk, maar wel geweldig en daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want er wordt al jaren aan de band getrokken. En terecht, want de band heeft een geweldig, kenmerkend geluid, dat met klassieke shoegaze, dreampop en noise laveert tussen Sonic Youth en Spiritualized, en waarmee Deerhunter zich duidelijk onderscheidt. Ze maken schitterende nummers en vooral uiterst boeiende platen. En ook buiten Deerhunter om: Bradford Cox is al drie platen experimenteel op pad met zijn fascinerende soloproject Atlas Sound, dat langzaam richting Deerhunter drijft. Gitarist Lockett Pundt heeft afgelopen jaar onder de naam Lotus Plaza zijn tweede, steengoede soloplaat uitgebracht.

Sinds een paar jaar kijken de schrijvers in de indie-muziekwereld reikhalzend uit naar elke beweging van Cox en de zijnen. Maar nu is de intensiviteit verhoogd naar code oranje, want er komt een nieuwe plaat aan - op het moment van schrijven is alleen het nummer 'Monomania' bekend. De meningen vlogen bij het verschijnen van het nummer 'Monomania' in de rondte, en toen gaf Deerhunter ook nog een spraakmakend optreden bij Jimmy Fallon, op de (nationale) TV in de US, wat sommige meningen verstevigde: Deerhunter zou de indiepop van zich hebben afgeschud en een rockende kant zijn opgegaan, de lastiger te behappen kant die ze uitdroegen op de plaat 'Weird Era Cont.', die onterecht als cd-tje werd weggemoffeld in de LP-hoes van 'Microcastle'. Je merkt, Deerhunter is de grote band in de wereld van de indiebands.

Deerhunter doet, naast VERA, Utrecht aan, alwaar het de mei-editie van het altijd spannende Le Guess Who? afsluit. Een maandje later is de band curator op het fijne All Tomorrow's Parties in Engeland, waar de band al jaren een graag geziene gast is, en waar Deerhunter dit jaar de eerste drie platen integraal gaat spelen. Tussendoor is de band ook nog een van de hoofdacts op Primavera Sound, in Barcelona (en Porto). Grote podia allemaal, maar deze tour spelen ze 'gewoon' om de hoek, in je eigen club!

Kom op tijd, want Deerhunter neemt His Clancyness mee als support. Hij, Jonathan Clancy, maakt samen met wat muzikanten dreampop, zoals Bradford dat met Atlas Sound ook zo goed kan. Fijne songs, gevuld met sterke melodielijnen en subtiele toevoegingen. Het wordt een geweldig mooie avond!

niek