Via de gouwe ouwe Vera Krant en via deze webzijde heb ik meermaals betoogd dat muziek soms wel eens wat meer LOL mag uitstralen. Al die bands vol al dan niet misplaatste woede, melancholie, droefenis, pathos, zelfoverschatting (een doodzonde in VERA), zelfbeklag, preekgedrag, zwartgalligheid en geldzucht: get over it! Stop met janken, bedenk dat je ooit muziek ging maken omdat het simpelweg leuk is en zet een knallende, vrolijke plaat op, bijvoorbeeld van A Giant Dog!

Neem doorbraakplaat ‘Pile’ uit 2016, na ‘Fight’ en ‘Bone’ de derde testosteronbom die dit kwintet uit Austin op de wereld af vuurde. Een doldwaze cocktail van foute glamrock, punk, country en rock&roll die zeer aanstekelijk werkte. De plaat scoorde hoge ogen in Groningen en het daaropvolgende concert hier ter plaatse behaalde in de eindejaarspoll maar liefst een tweede plek, achter Protomartyr. Met superenergieke en licht exhibitionistische zangeres Sabrina Ellis in haar blauwe badpak als absolute blikvanger, gedragen door een denderende ritmesectie en omgeven door tweezijdig gitaarplezier. Wat een band, wat een plaat, wat een show, en vooral: wat een lol!

Of neem het laatste wapenfeit ‘Toy’ uit 2017, met op de hoes dit keer niet één maar twee kleipoppetjes met bijtgrage tanden. (Grappig genoeg lijken ze samen van een afstandje op een vreemde vogel uit de Muppet Show.) Eenmaal op play gedrukt horen we dat er naast de gebruikelijke bombast, de melige teksten en de over-the-top-mix van muziekstijlen meer plaats is voor duo-zang met gitarist en producer Andrew Cashen en zelfs rustiger songs. De knipoog is echter nooit ver weg en een liedje kan zomaar weer exploderen in een uitzinnig slot. Afgezien van de matige cover ‘Angst In My Pants’ van The Sparks verveelt ‘Toy’ geen moment. Stemmige strijkers, toetsen en blazers zorgen voor een aanvullende noot. Ellis schreef haar meest persoonlijke teksten tot dusverre, die zowel uitdagend, ruw, grappig als kwetsbaar klinken.

A Giant Dog houdt van alles tussen Joan Jett, The Damned, The Stooges, The New York Dolls, Iggy Pop en hun eigen labelgenoten op Merge als Waxahatchee, Ought, King Kahn, Mike Krol en Reigning Sound. Ze tourden met Spoon en Jack White, en doen nu even Nederland en Spanje aan. Zorg dat je erbij bent: hier word je echt blij van! En om de boel alvast in de stemming te brengen, zien we vooraf de jonge Groningse formatie OOO (Out Of Order). De meiden van deze garage-/postpunkband brachten hun energieke en enthousiaste show al een paar keer in de Kelderbar en elders in Stad en zullen op het hoofdpodium het aanstekelijk vrolijke feest openen.

LOL!

T-Ice