Multitalent Aafke Romeijn komt weer in de VERA club spelen. Uw en onze favoriete club voor de internationale underground en Aafke komt ook! Alsof ze het niet te druk heeft met het schrijven van columns, het schrijven van boeken, maken van concept albums en muziek voor anderen, haar gezien en het dealen met de internettrolls en de haters die niks beters te doen hebben. Aafke is niet te bang om dwars te liggen en weet zich tegelijkertijd op een gevoelige manier op te stellen en het avontuur op te zoeken.

Ik ben haar zelf leren kennen toen ze voor het eerst in de VERA Kelderbar optrad. Als voorprogramma van het fantastische jazz/grind duo Dead Neanderthals, die tot dat punt vooral met grindcore, crustpunk en powerviolence bands werden geboekt en daarom voor het Kelderbar optreden met een beter idee voor een voorprogramma kwamen: Aafke Romeijn. Vertrouwend op hun oordeel kwam dit helemaal goed; het op teringherrie ingestelde publiek werd door het talent meegenomen in een compleet andere wereld. Een wereld met humor doordenkte melancholische pianoliedjes, waardoor een Jeugd van Tegenwoordig cover eigenlijk niet meer nodig was - want we waren al om - maar desalniettemin geaccepteerd werd.

We zijn inmiddels een kleine 8 jaar verder en Aafke speelt ten ere van haar vierde album Concept M in VERA. Het album is gebaseerd op het vorig jaar uitgebrachte boek met dezelfde titel. Concept M speelt zich af in de zeer nabije toekomst in een een dystopisch Nederland, waar een meisje door een mysterieuze ziekte haar kleur verliest. Het album waaiert moeiteloos uit van melancholische pianomuziek naar dansbare elektropop tot sfeervolle post-rock. De Nederlandstalige teksten spelen zich af in het universum van Concept M, soms sfeervolle fragmenten, dan weer persoonlijke verhalen. De pers is meer dan enthousiast over deze plaat en afgaand op haar talent om een publiek in te palmen mogen we vandaag een prachtig concert verwachten!

In het voorprogramma speelt De Nachtwinkel, het alias van de Groninger songwriter Ruben Huizing. Sinds een paar jaar maakt hij met behulp van zijn drumcomputer, gitaar, loopstation ontwapende Nederlandstalige door poëzie omlijste knutselpop.

- Thomas