MotorBongo met Straight Shooting (John Ford, 1917)
Vanavond klassiek celluloidwerk live begeleid door MotorBongo, een bezielde band. Het belang van grootmeester John Ford (1894-1973) valt moeilijk te overschatten. Ford overleefde de overgang naar geluidsfilm, vervolgens die naar kleur, en zou later ook de opkomst van televisie glansrijk doorstaan. Voordat hij regisseur werd, had hij  in Hollywood alles gedaan wat er te doen viel, van acteren en productiewerk tot camera- en stuntwerk. Ford, die met de beste acteurs van zijn tijd werkte, blijft het bekendst om zijn magistrale westerns. De manier waarop hij het Amerikaanse landschap in beeld bracht zou blijvend film veranderen.

Van de ruim zestig stomme films die hij (aanvankelijk als Jack Ford) in de periode 1917-1928 maakte, bestaan voor zover bekend nog maar een tiental. Straight Shooting is de vroegste die volledig bewaard is gebleven. Grappig genoeg doken kopieën juist in Europese filmarchieven op, in Praag en in Belgrado. Welbeschouwd is het zijn eerste lange speelfilm (eigenlijk was zijn opdracht een korte two-reeler van 20-25 minuten te maken, maar hij leverde een feature-length van vijf reels in), al heeft het met een klein uur een lengte die tegenwoordig meer met televisie en documentaire wordt vereenzelvigd. De acteurs waren deels al beroemd, zoals voormalige rodeoster en archetypische cowboyacteur Hoot Gibson, of werden het mede dankzij de film. Met hoofdrolspeler Harry Carey (Cheyenne Harry), die John Wayne zou inspireren (The Searchers (1956) bevat een hommage), maakte Ford uiteindelijk 25 films. Cheyenne Harry is een held van jewelste: de slechterik die van kant wisselt als hij ontdekt waar hij eigenlijk voor is ingehuurd. Het verhaal van de veehouders’ strijd tegen de boeren is ook een klassieke.

Niets mooiers dan zoiets live begeleid te zien door een band als MotorBongo. Zij maakten al furore in zuidelijke contreien, maar doen nu gelukkig eindelijk het hoge noorden aan. En dit alles kan dankzij het BKKC. Powered by BKKC zogezegd. Het blijft geweldig om films met ter plekke gemaakte muziek te zien, want zo ging het vroeger natuurlijk vaak ook. Maar MotorBongo – die wellicht wat aan Calexico of Sonic Youth doet denken – is andere kost dan het orgelwerk van weleer, waardoor de mooi getinte zwart-wit beelden en geheel nieuwe lading krijgen. Een voltreffer.

david

MotorBongo is:
drums/percussie: Frank van Klaveren
bass/synth/samples/theremin: Peter Vermeeren
gitaar: Erik Rooseboom