Reggae en Ska zijn nauwelijks vertegenwoordigd in het programma van VERA. Blader maar eens terug in wat jaargangen VeraKranten en je zult zien: de Reggae- of Skabands zijn in de VERA-concertgeschiedenis van de afgelopen tien jaar op een paar handen te tellen. Dat het deels te maken heeft met het aanbod mag duidelijk zijn, want niet elke band in dit genre is even goed of raakt je op de manier zoals de bands dat in de hoogtijdagen van het genre wisten te doen. Kijk maar eens naar die schitterende documentaire 'Marley' van Kevin Macdonald en je begrijpt wat ik bedoel.

Eén van de hedendaagse bands die je mee kan voeren naar de betere klanken die het genre heeft voortgebracht is het Amerikaanse The Aggrolites; graag geziene gasten in Europa, en ook in VERA, want ze stonden hier al meerdere keren. Maar ondanks de herkenbare deunen, hebben The Aggrolites een eigen smoel. Want waar de Jamaicaanse traditie meestal uitmondt in lome Rastafari-Reggae of razendsnelle Skapunk, vertegenwoordigen The Aggrolites een stroming die je niet vaak tegenkomt. The Aggrolites spelen Moonstomp, of beter Dirty Reggae - vergelijkbaar met de Reggae uit eind jaren ‘60, begin jaren ’70 (nomen est omen: 'aggro' is slang voor de 'opgehoopte agressie' en gangbaar in de Skaliefhebbende Skinhead subcultuur van Engeland in de sixties en seventies, en 'lites' verwijst naar de Skatalites - communis opinio - de grootste Skaband aller tijden).

The Aggrolites brengen dat wat ze doen in een enerverende mix van Reggae, Rocksteady, Ska en Motown-Soul, met de energie van de Jamaicaanse Rhythm. Catchy orgeltjes, dito blazers, met Wailers-achtige solo’s en energieke James Brown-achtige zang. Dit alles op een verbazingwekkend authentieke manier gespeeld, wat tevens de grootste pré van de band is. Da's ook niet zo gek, want The Aggrolites zijn ontstaan als samenvoegsel van The Vessels en The Rhythm Doctors, om enkel als begeleidingsband van Reggaelegende Derrick Morgan op te draven. Gaandeweg kwam het eigen geluid en de klasse platen 'Dirty Reggae' (2003) en 'Reggea Hit L.A.' (2007), en de bekende samenwerking met Tim Armstrong van Rancid

Dat was enkele jaren geleden. Maar nog steeds is de band een garantie voor een zinderende liveshow, want waar ze ook spelen, ze zwepen het publiek iedere keer op keer op met hun Rubadub Reggae en original Ska-sound. Fans van Toots & The Maytals, Desmond Dekker, The Specials of The Clash hebben geen reden om thuis te blijven. Kom langs, want deze Reggae leeft.

niek