Vanaf 1 januari 2012 begon het te gonzen rond de voornamelijk Volendamse indiefolkformatie AlascA. Popprofessor Leo Blokhuis had ze op Radio 1 ‘dé muzikale belofte voor 2012’ genoemd en ja, dan sta je toch automatisch extra in de schijnwerpers. Maar zo’n uitspraak is uiteraard geen garantie voor instant succes, dus de band besloot na een uitbundige plaatpresentatie in de bovenzaal van Paradiso gewoon flink aan de bak te gaan. Via huiskamershows (o.a. in Groningen bij wishfulmusic) en de kleinere poppodia (waaronder Simplon) zette het viertal een gestage opmars in, die uiteindelijk resulteerde in een optreden op Noorderslag 2013, een Britse platendeal en een paar buitenlandse tours. En dan nu een welverdiende show in Vera.

Daarmee luidt de band ook meteen een nieuw hoofdstuk in, want na twee jaar te teren op debuutplaat Actors & Liars (geproduceerd door Alan Branch, bekend van o.a. U2 en Blur) is het de hoogste tijd voor nieuw werk. Eind 2013 zijn de broers Frank (gitaar, bas, zang) & William Bond (toetsen, zang) met bandmaten Ferdinand Jonk (gitaar, banjo, zang) en Louis van Sinderen (drums, percussie) opnieuw de studio ingedoken om te werken aan een tweede album. Vanavond in Vera zal er al flink wat nieuw materiaal te horen zijn, waarover de band zelf zegt dat het geluid richting country aan het opschuiven is. Of zoals hun Britse label het momenteel noemt: ‘voodoo country folk’.

Wanneer het nieuwe album precies uit gaat komen of wat de titel gaat zijn, is nog niet bekend. Maar wil je aanhaken bij de groeiende schare fans, dan is deze avond bij uitstek geschikt voor een (al dan niet hernieuwde) kennismaking met AlascA. Een stevige stap voorwaarts voor een band die inmiddels al de nodige meters gemaakt heeft en nog altijd als muzikale belofte geldt. Ook voor 2014.

- Weedebee